Nazomerweer kalft af in het weekend

ALMERE – September doet het voorbeeldig tot nu toe en grossiert in een reeks mooie (na)zomerdagen. Tot zaterdag blijft het mooie weer, maar waarschijnlijk zaterdag al komt er een regenband.
De oceaandepressies worden wat opdringeriger en dat is onvermijdelijk na zo’n reeks met prachtige nazomerdagen in de maand september. Er komt een moment dat de solide hogedrukgebieden in kracht inboeten en zo de weg vrijmaken voor wat meer oceanische depressiedruk vanuit het westen.
Woensdag, donderdag en vrijdag worden gekenmerkt door rustig en nagenoeg zonnig weer en weinig wind uit het zuidoosten. De dagmaxima komen ronduit hoog uit zo rond een graad of 25 in Almere.
Vanaf zaterdag krijgen we te maken met een regengebied dat zo’n 5 tot 8 millimeter water kan afgeven. Later op zaterdag tot en met zondagochtend zitten we opgescheept met die regenzone.
Vervolgens lijkt het er dan op dat we aanvang nieuwe week weer met een paar aardige dagen zitten.
Vorige week meldde ik al dat de komende weken het aantal tropische orkanen zou gaan toenemen op de westelijke oceaan. Uiteindelijk komen dit soort cyclonen vaak als extratropische stormen in de circulatie richting West-Europa terecht. Dit maakt het maken van een weersverwachting tamelijk lastig daar het gedrag van dit soort fenomenen niet goed kan worden opgepikt door de diverse weermodellen. Soms kan het goed uitpakken als zo’n ex-cyloon op de oceaan blijft liggen. Dan kan bij ons juist een diepe warme zuidstroming ontstaan. Anderzijds kunnen dit soort uitgedoofde orkanen nog veel water en wind geven in het Noordzeegebied. Laatste ontwikkelingen geven een licht toenemende wisselvalligheid vanaf half september, maar of het echt op een weersomslag uitdraait, is lang niet zeker.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 13, max. 26, wind zo. 3, neerslag 0% en zon 90%
Donderdag min. 14, max. 25, wind ozo. 3, neerslag 0% en zon 90%
Vrijdag min. 12, max. 22, wind zzw. 3, neerslag 20% en zon 75%
Zaterdag min. 13, max. 20-24, wind z. 3-4, neerslag 65% en zon 60%
Zondag min. 14, max. 19, wind zw. 4, neerslag 75% en zon 50%
Artikel geplaatst op: 07 september 2016 - 07:00

Gerelateerd

Delen