Tropenwarmte gevolgd door zeer koel weekend

ALMERE – De septemberhoogzomer duurt nog even voort. Pas vanaf donderdag wordt het minder warm en daarna, met name op vrijdag, neemt de regenkans toe.
Woensdag en donderdag zijn formidabele septemberdagen die eigenlijk uniek zijn qua warmte.
Maar liefst zo’n drie maanden na de hoogste zonstand zijn dus nog tropische waarden van rond 30 graden haalbaar in het land. Dit betekent dat de luchtaanvoer richting Nederland wel extreem warm moet zijn en dat is ook zo. Vanuit het bloedhete Frankrijk wordt vooral ook op hoogte zeldzaam warme lucht meegenomen. Frankrijk overigens noteert de warmste septembermaand ooit. Dat is nu al te zeggen vanwege het enorme temperatuuroverschot dat daar tot en met vandaag heerst.
In Almere dus flink wat zon op de woensdag en de donderdag deels ook nog. Bij een matige wind uit een zuidoostelijke richting wordt het zowat recordwarm met zo’n 30 graden in de schaduw.
Op vrijdag komt er meer bewolking en neemt de buienkans ook toe. Dan is het met een graad of 23 al koeler, maar in het weekend naderen regengebieden en is het ronduit koel bij 16 graden.
Na een zeer lange stabiele en bovenal warme periode die al duurt vanaf half augustus, zal het dan even wennen zijn met zo’n jas koeler op het pleit.
Of er na het weekend snel herstel volgt is allerminst zeker. Er is nog te veel verschil tussen de twee belangrijkste weermodellen. Het Amerikaanse weermodel laat vooralsnog een langere wisselvallige periode zien, terwijl het Europese model spoedig met hogedrukgebieden komt.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 18, max. 31, wind ozo. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Donderdag min. 17, max. 29, wind ozo. 3-4, neerslag 30% en zon 85%
Vrijdag min. 16, max. 23, wind zzw. 3, neerslag 75% en zon 65%
Zaterdag min. 15, max. 18, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 30%
Zondag min. 14, max. 19, wind w. 4, neerslag 85% en zon 35%
Artikel geplaatst op: 14 september 2016 - 07:30

Gerelateerd

Delen