September op weg naar warmterecord

ALMERE – September 2016 zou wel eens geschiedenis kunnen gaan schrijven op thermisch gebied. De kans neemt toe dat we de allerwarmste negende maand uit de weerhistorie meemaken. De voorsprong in temperatuur ten opzichte van normaal bedraagt zo’n slordige 5 graden momenteel. Met de huidige vooruitzichten zou een absoluut temperatuurrecord dus in de lijn der verwachting liggen.
Het laatst was september zo warm in 2006 (na de warmste zomermaand ooit, juli 2006). Telkens gaat het goed op de weerkaart. Het zijn vooral de depressies richting IJsland die het doorgaans mooie en warme weer bij ons bewerkstelligen. Aan de zuidoostflank van deze cyclonen wordt doorlopend warme lucht hogerop aangevoerd waardoor zich regelmatig hogedrukgebieden vormen. Die lopen dan vervolgens door via onze omgeving naar het oosten of noordoosten.
Soms evenwel is de depressiedruk wat groter uit het noordwesten zoals aan het einde van de week.
Dan kunnen meest belegen oceaanfronten net schampen en wat regen of een bui geven bij ons.
In grote lijnen houdt dit geschetste luchtdrukpatroon dus min of meer aan tot begin oktober.
De zuidweststroming lijkt zich op vrij noordelijke breedten af te blijven spelen waardoor hogedrukgebieden dus nog regelmatig kans hebben zich op te houden in de buurt van Nederland.
Als we de huidige temperatuurcurve denkbeeldig doortrekken tot 1 oktober is de verwachting dat september tussen de 4,5 en 5 graden te warm uit zal komen en dus recordwarm zal zijn.
De komende dagen is het rustig weer met ideale middagtemperaturen en zal het overwegend droog blijven. Rond vrijdag en zondag is er tijdelijk een kans op wat regen of een bui in Almere en omgeving.
Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 11, max. 20, wind o.3, neerslag 20% en zon 85%
Donderdag min. 10, max. 21, wind z. 3, neerslag 20% en zon 70%
Vrijdag min. 12, max. 18, wind wzw. 3-4, neerslag 40% en zon 65%
Zaterdag min. 9, max. 20, wind zw. 3, neerslag 25% en zon 75%
Zondag min. 12, max. 19, wind zzw. 3-4, neerslag 60% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 21 september 2016 - 08:00

Gerelateerd

Delen