Zelfs begin oktober nog ruim 20-25 graden

ALMERE – Vorige week vertelde ik dat september 2016 wel eens geschiedenis zou kunnen gaan schrijven op thermisch gebied. De kans neemt toe dat we de allerwarmste negende maand uit de weerhistorie meemaken.
De voorsprong in temperatuur ten opzichte van normaal bedraagt zo’n slordige 5 graden momenteel. Met de huidige vooruitzichten zou een absoluut temperatuurrecord dus in de lijn der verwachting liggen. Het laatst was september zo warm in 2006 (na de warmste zomermaand ooit, juli 2006).
Inmiddels is het een week later en komt het septemberrecord nog dichterbij. De droogte begint nu ook extra op te vallen en in bepaalde delen van het land is wel erg weinig water gevallen de laatste weken. In Almere en omgeving valt dat nog wel mee.
Te zien is dit ook aan de pluimverwachtingen waarbij de aanvankelijk berekende regensommen voor Nederland even later worden geschrapt.
De volgende dagen verlopen nagenoeg droog en blijven de temperaturen ruim boven de norm richting begin oktober. De 20 graden kan nog vrij gemakkelijk worden behaald. Op donderdag krijgen we te maken met een verzameling regenfronten nabij Engeland die ons niet helemaal ongemoeid laten. Er is een periode met regen te verwachten. Daarna volgt wederom een herstel waarbij we uiteindelijk toe zullen werken naar een klassiek warme start van oktober. Maxima tot 25 graden regionaal zijn dan weer eens denkbaar. Een overgang naar echt wisselvallig herfstweer is vooralsnog niet te zien. Daarvoor moeten de depressies met hun frontale aanhang dieper het Europese vasteland opkomen.
woensdag max. 20, min. 14, wind z. 3, zon 70% en neerslag 10%
donderdag max. 20, min. 15, wind z. 3, zon 90% en neerslag 70%
vrijdag max. 17, min. 14, wind zw. 3, zon 70% en neerslag 10%
zaterdag max. 19, min. 9, wind z. 3, zon 60% en neerslag 10%
zondag max. 22, min.11, wind, z.3, zon 85% en neerslag 20%
Artikel geplaatst op: 28 september 2016 - 08:00

Gerelateerd

Delen