Een dijk van een hogedrukgebied

ALMERE - Het weer gaat veranderen en wel in positieve zin. De buien die we begin deze week nog hadden zijn verdwenen en de zonnige perioden krijgen de overhand. Een werkelijk bijzonder krachtig hogedrukgebied gaat zich boven Scandinavië manifesteren en blijft daar voorlopig bivakkeren.
De luchtdruk in de kern van het megahoog kan oplopen tot 1045-1050 millibar en dat is bijzonder hoog voor begin oktober. Als het december zou zijn geweest vroor het nu dat het kraakte. Helaas komen dit soort luchtdrukreuzen op deze stek alleen voor in het voor- en najaar.
Het gevolg van dit indrukwekkende hoog is een solide oostelijke stroming die niet bepaald warme lucht meeneemt vanaf Europese vasteland. De maxima komen bijna dagelijks uit op een graad of 15, terwijl de nachtelijke minima steeds dichter bij nul zullen gaan uitkomen. Doordat de lucht veelal helder is kan het gedurende de nachtperioden flink uitstralen en dus fors afkoelen. Aan de rand van de stad kan het zelfs tot de eerste nachtvorst komen van dit najaar. Mogelijk moeten de eerste autoruiten zelfs worden ontdaan van ijs. Overdag stijgt het kwik dan met wat geluk naar 16-17 graden: grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen.
Later in de week en tijdens het weekend kunnen hoogtestoringen uit het oosten mogelijk wat meer wolken geven en de buienkans neemt wat toe dan. Grootschalig zal het weerbeeld waarschijnlijk niet worden verstoord. Dus ook de eerste fase van oktober zal ronduit droog verlopen in Zuidwest-Flevoland.

woensdag max. 14, min. 7, wind ono.4, zon 85% en neerslag 0%
donderdag max. 15, min. 6, wind ono. 3-4, zon 70% en neerslag 5%
vrijdag max. 14, min. 7, wind no. 4, zon 50% en neerslag 20%
zaterdag max. 14, min. 8, wind no. 4, zon 60% en neerslag 25%
zondag max. 14, min.7, wind, no. 4, zon 60% en neerslag 25%
Artikel geplaatst op: 05 oktober 2016 - 10:01

Gerelateerd

Delen