Tot en met donderdag buienkans

ALMERE – Na een formidabele zondag met maximale temperaturen tot zo’n 20 graden, is het weer uit een ander vaatje gaan tappen. Vooral de dinsdag gaf (eindelijk!) weer eens regen van betekenis in Almere.
Een betrekkelijk klein lagedrukgebied dat min of meer rondtolt in de buurt van Nederland is de kwade genius die ons tot vrijdag zo nu en dan nog regenachtige momenten bezorgt. Doordat de bovenlucht een stuk kouder is geworden met bijna -30 graden op vijf kilometer hoogte, kan het milde IJsselmeer nog een extra duwtje geven aan die paar buien die overtrekken. Hagel en onweer is ook nog mogelijk op woensdag.
Wat eigenlijk meer opvalt is een indrukwekkend systeem van hoge barometerstanden boven het noordoosten van Europa. Het oogt zelfs als een winterse luchtdrukverdeling die over een maand winterkou en vorst zou hebben betekend in de Lage Landen. Het heikele punt voor weerlieden is hoe de lage- en hogedrukgebieden zich exact zullen gaan verhouden vanaf het aanstaande weekend. Direct daarmee verbonden zijn de regenkansen in Nederland en omgeving. Op dit moment lijkt het er wel op dat Nederland net in het grensgebied komt te liggen tussen enerzijds dat genoemde bastion van hoge luchtdruk en anderzijds een omvangrijk lagedrukgebied dat zich richting Biskaje en ten zuidwesten Ierland gaat ontpoppen. De vraag rest dan of we de regendans net gaan ontspringen of dat we enkele dagen precies in de regenlinie komen te liggen? Momenteel is dat nog niet helemaal duidelijk kan ik zeggen. Tevens is de exacte positie van de drukgebieden van belang voor het temperatuurverloop. Blijven we net meer onder de invloed van genoemd lagedrukgebied, dan blijft het uitermate zacht in een zuidelijke stroming. Trekt toch het hoog aan het langste eind, dan wordt het beduidend frisser bij een aantrekkende ooster. We gaan het zien…
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 8, max. 12, wind zw. 3-4, neerslag 90% en zon 30%
Donderdag min. 7, max. 13, wind wnw. 3-4, neerslag 55% en zon 35%
Vrijdag min. 6, max. 12, wind no. 3, neerslag 30% en zon 40%
Zaterdag min. 5, max. 11, wind no. 3-4, neerslag 20% en zon 45%
Zondag min. 5, max. 12, wind no. 3-4, neerslag 20% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 19 oktober 2016 - 07:00

Gerelateerd

Delen