Overgang naar koel en wisselvallig weer

ALMERE – Het superzachte en veelal droge herfstweer van de afgelopen weken wordt gevolgd door een aanmerkelijk koeler en wisselvalliger plaatje de komende dagen. We gaan merken dat het november is.
Het solide hogedrukgebied dat ons nog maxima tot bijna 18 graden gaf het voorbije weekend, maakt plaats voor een brutale noordoost-zuidwest georiënteerde trog. Zo’n trog is een langgerekte zone van lage luchtdruk die zich op de oceaan ontwikkelt en langzaam oostwaarts koerst in het aanstaande weekend.
De inleidende beschietingen in de vorm van enkele buien of wat regen zijn er daarvoor ook al.
Op woensdag tot en met vrijdag moeten we dus al rekening houden met wat regen- of buienlijntjes, maar de grootste dagdelen blijven nog wel droog. Eerst wanneer de depressie boven Nederland arriveert (in het komend weekend) kan er regen van betekenis vallen in Almere. Het nog altijd milde IJsselmeerwater zou (in combinatie met een extra afgekoelde bovenlucht) de buien nog een extra impuls kunnen geven rond zaterdag/zondag. Hagel en onweer zijn ook mogelijk.
Tevens zal het merkbaar frisser aan gaan voelen buitenshuis na donderdag. In een gestage regenperiode kan het kwik blijven hangen bij slechts 7 of 8 graden in het weekend. Dat is dus een slordige 10 graden minder dan tijdens het voorbije en laatste echt zachte weekend.
Richting 10 november blijft het aan de vrij koude kant met later ook een toenemende kans op nachtvorst.
Noord-Europa zal flink gaan afkoelen de komende week, maar het is vrijwel ondenkbaar dat een deel van die ‘debuutkoude’ tot onze contreien kan afzakken. Eerst is er rond half november een wat grotere kans op kouder weer, mogelijk met een paar eerste voorzichtige sneeuwvlokken tussen de regendruppels.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 7, max. 11, wind wnw. 3-4, neerslag 30% en zon 30%
Donderdag min. 6, max.11, wind w. 3-4, neerslag 35% en zon 30%
Vrijdag min. 6, max. 9, wind zw. 3-4, neerslag 75% en zon 20%
Zaterdag min. 5, max. 9, wind z. 3-4, neerslag 85% en zon 20%
Zondag min. 5, max. 9, wind zzo. 3-4, neerslag 80% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 02 november 2016 - 07:00

Gerelateerd

Delen