Koude lucht blijft dichtbij

ALMERE – Het gebeurt niet vaak dat het winters koud is gedurende de eerste tien dagen van de maand november. Zesendertig jaar terug in 1980 was dat absoluut wel het geval en bij een doorstaande oostenwind werd het niet veel warmer dan anderhalve graad onder nul in Almere op de derde november. De vroegste ijsdag ooit.
Momenteel vindt een opvallende verkilling plaats in Noord-Europa die vergezeld gaat van regionaal veel sneeuw. Ook bij ons is een deel van die noordelijke koude doorgedrongen afgelopen maandagmiddag.
De echte winterse koude stokt maar net benoorden Nederland en de vorstgrens hapert bij Noord-Denemarken. Desalniettemin krijgen we toch een haal mee van die kou tot donderdag in eerste instantie.
Het weerbeeld is totaal anders dan in 1980. Toentertijd was het nagenoeg wolkenloos die eerste dagen van november, terwijl nu en de komende dagen de bewolking veruit overheerst. Het weer behoudt het sombere en ronduit kille karakter dus voorlopig nog. De neerslagkans is daarbij groot te noemen. Op woensdag bereikt een frontaal systeem ons uit het zuidwesten. De kans op regen neemt toe en mogelijk kan er eerst wat natte sneeuw tussen de regendruppels door vallen. Het is waterkoud met een aantrekkende zuidooster.
Donderdag en vrijdag bereikt wat zachtere lucht onze contreien en loopt het kwik iets op richting 9 graden.
Vervolgens ligt het aan de koers van de depressies of we andermaal in de koudere lucht komen, of dat de zachte oceaanlucht uiteindelijk aan het laatste eind trekt. Waarschijnlijk komt er een flinke thermische tweedeling boven Nederland waarbij het noorden en noordoosten het koudst blijven en het zuidwesten het mildst. Almere ligt dan zo’n beetje in het midden van het strijdtoneel tussen de koude en zachtere lucht.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 0, max. 4, wind zo. 4, neerslag 65% en zon 20%
Donderdag min. 1, max. 7, wind zw. 3-4, neerslag 70% en zon 20%
Vrijdag min. 3, max. 8, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 35%
Zaterdag min. 3, max. 8, wind zo.3, neerslag 70% en zon 20%
Zondag min. 6, max. 7, wind ozo. 3, neerslag 80% en zon 20%
Artikel geplaatst op: 09 november 2016 - 08:00

Gerelateerd

Delen