Het weer DEZE WEEK
Vrijdag en zaterdag tijdelijk ‘kouder’

ALMERE – De eerste twee weken van november hadden een gemiddelde temperatuur die voor het laatst lager was in 1980. Dus in pakweg veertig jaar tijd is de eerste novemberfase niet zo koud verlopen in Almere.
Inmiddels is de nachtvorst alweer twee dagen het land uit en verkeren we in ronduit zachte lucht.
Een diepe depressie op de noordelijke Noordzee richting Schotland blijft weersbepalend voorlopig.
De woensdag gaf nog best aardig weer maar vooral donderdag en vrijdag (en ook rond zondag weer) geven regenperikelen en somberheid troef. De novemberzon maakt maar weinig uren de komende dagen.
Op vrijdag geraken we wel weer in de wat koudere lucht achter de regenstoring om en is het zo’n 8 graden.
Ook op zaterdag is dat nog het geval, alvorens een nieuwe golf zachtere oceaanlucht ons met regen bereikt.
Begin en medio volgende week lijkt de regenkans iets te gaan afnemen in de Lage Landen. De temperatuur blijft daarbij aan de hoge kant en winterse speldenprikken zijn al helemaal niet te verwachten.
De zogenaamde NAO-index (een maatstaf die de verwachte luchtdruktendens aangeeft tussen pakweg IJsland en het Azorengebied) belooft weer negatief te worden. Dit betekent dat richting eind november de druk richting IJsland relatief hoger zou moeten worden, terwijl de barometers in het zuidwesten van Europa juist zouden kunnen gaan dalen. Voor Nederland zou die NAO-ontwikkeling een kouder slot van november moeten impliceren met meer noordelijke winden. De laatste weerkaarten geven zulks inderdaad ook al aan.
Het Europese weercentrum voor de middellange termijn verwacht in december een gemiddeld te hoge luchtdruk in het zeegebied bij IJsland. Mocht dit inderdaad het geval zijn straks, zou het wel eens tot wat winters weer kunnen komen in Nederland.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 10, max. 13, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 20%
Donderdag min. 9, max. 11, wind zw. 4, neerslag 95% en zon 20%
Vrijdag min. 6, max. 8, wind wzw. 4, neerslag 85% en zon 40%
Zaterdag min. 4, max. 8, wind zzw. 3-4, neerslag 70% en zon 35%
Zondag min. 4, max. 10, wind z. 3-4, neerslag 70% en zon 35%
Artikel geplaatst op: 16 november 2016 - 07:00

Gerelateerd

Delen