Veelal droog en minder zacht weer

ALMERE - Na de stormachtige perikelen van het afgelopen weekend is het een stuk rustiger geworden in de atmosfeer. Opkomende hoge druk vanuit het westen met het accent richting Engeland en Schotland wordt steeds weersbepalender in de periode tot en met het weekend.
Tegelijkertijd daalt de luchtdruk bij Spanje/Portugal. Deze twee hoofdsystemen op de weerkaart veroorzaken een oostelijke luchtstroming boven Nederland. Tevens trekken in deze stroming regelmatig wolkenvelden mee zodat de zon niet overtuigend schijnt. Het zeer zachte weer is voorlopig voorbij. De zwakke tot matige wind uit noordoost of oost voert weliswaar geen koude lucht aan vanaf het Europese continent, omdat er gewoon nog geen koude beschikbaar is. Wel wordt het ‘koeler’ in het land met middagtemperaturen van een graad of 6 aan het einde van de week. Mocht het gedurende de nachtperiode wat vaker opklaren, dan kan het kwik vrij snel dalen tot richting het vriespunt inclusief een nachtvorstkans.
Vergeleken met de afgelopen tien dagen kan het nu langere tijd droog blijven in Almere. Een mogelijk keerpunt zou zich rond de maandwissel kunnen voordoen. Momenteel ziet het er naar uit dat er pakweg twee weervarianten zijn. De klassieke westcirculatie zou zich kunnen herstellen met een toenemende regenkans, zachter weer vergezeld van meer wind. Of juist een kouder regime met noordelijke winden zou zich kunnen gaan aandienen. Dan zou de eerste decemberweek guur kunnen gaan verlopen.
Hoe het daadwerkelijk uitpakt weten we over een week, maar een weersverandering zit er wel aan te komen voor begin december. Meestal wint de koudere optie in die tijd van het jaar, maar zeker is dat niet.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 6, max. 11, wind zzw. 3, neerslag 25% en zon 30%
Donderdag min. 6, max. 9, wind no. 3, neerslag 20% en zon 35%
Vrijdag min. 4, max. 6, wind no. 3, neerslag 10% en zon 35%
Zaterdag min. 1, max. 7, wind ono. 3, neerslag 10% en zon 40%
Zondag min. 4, max. 8, wind o. 2-3, neerslag 10% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 23 november 2016 - 07:00

Gerelateerd

Delen