Winterweer nog niet in zicht

ALMERE – Het leek warempel even op winter afgelopen dinsdag- en woensdagochtend, met op de meeste plaatsen flink berijpte velden. De meeste kou is op dit moment alweer uit de lucht en we schakelen over naar een aanmerkelijk zachter plaatje. Op donderdag kan het alweer 10 graden worden in Almere en omgeving.
Op de weerkaarten is het vlees noch vis de komen de pakweg tien dagen. Het daarbijbehorende weerbeeld oogt navenant kunnen we stellen. In grote lijnen zal ons weerplaatje gedomineerd worden door hogedrukgebieden. Actieve depressies vanaf de oceanische kant komen er eigenlijk nauwelijks aan te pas.
Het accent van de genoemde hogedrukgebieden ligt voornamelijk boven Engeland met wat uitstraling soms naar Schotland of naar Scandinavië. Noord-Europa loopt steeds vol winterkou, maar door de positie van het hogedrukgebied stroomt de koudste lucht telkens net ten oosten van Nederland zuidwaarts. Dit is bijvoorbeeld de situatie rond Sinterklaas op 5 december aanstaande. Zacht wordt het daarmee niet op termijn en Nederland blijft eigenlijk steeds in het overgangsgebied liggen tussen de vochtige milde lucht boven zee enerzijds en de koudere continentale kou die ons dus voornamelijk niet zal bereiken.
De komende dagen is het veelal somber. Pas in het weekend lijkt de zon er wat meer bij te komen.
In aanvang hebben we dus die hogere temperaturen tot in de dubbele cijfers. In het weekend koelt het wat meer af terwijl het in de aanloop naar Sinterklaas wederom verder kan afkoelen met nachtvorst.
Op wat langere termijn lijkt een zachte zuidwestcirculatie inclusief veel wind niet bepaald aan de orde. Mochten die hogedrukgebieden in de buurt blijven, zou het eerder wat kouder kunnen worden boven de Lage Landen zonder dat er nu echt sprake zal zijn van serieus winterweer met overdag ‘duurvorst’.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. -3, max. 9, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 30%
Donderdag min. 7, max. 10, wind w. 3-4, neerslag 20% en zon 30%
Vrijdag min. 7, max. 9, wind nw. 3, neerslag 20% en zon 35%
Zaterdag min. 3, max. 7, wind w. 3, neerslag 10% en zon 55%
Zondag min. 2, max. 7, wind zw. 3, neerslag 10% en zon 55%
Artikel geplaatst op: 30 november 2016 - 07:00

Gerelateerd

Delen