Mild winterweer voert boventoon

ALMERE – En toen was het even een paar dagen winters. Tot woensdag hadden we te maken met een zogenaamd Sinterklaaswintertje. Niet zelden is het de laatste fase van de maand november en begin december koud in Nederland. De tegenhanger hiervan is het bekende Weihnachtstauwetter: de kerstdepressie die vaak beduidend zachter weer brengt tijdens Kerst dan in de daaraan voorafgaande periode. Het is interessant dat ondanks het ‘nieuwe’ klimaat dit soort datumgebonden weersverschijnsel nog steeds optreden.
Exact een jaar terug begonnen we aan de zachtste decembermaand ooit. Uiteindelijk werd de laatste maand van het jaar 2016 zo’n 6 graden te zacht in de Lage Landen. Zo’n afwijking is zeer uitzonderlijk.
De komende dagen wordt het ook flink zachter, maar zelfs een tot 3 graden te zachte maand zit er dit jaar vrijwel zeker niet in. De kans is best realistisch dat deze decembermaand wel weer te zacht gaat uitkomen.
Woensdag is het aanvankelijk nog vrij koud met een aantrekkende wind uit zuidoost tot zuid. Het wordt maximaal een graad of 8 in de stad en die waarde zal pas aan het einde van de dag behaald gaan worden.
Op donderdag kan een eerste gebiedje met wat regen passeren. Dan dus kans op wat lekkage in Almere.
De temperaturen zijn dan inmiddels weer in de dubbele cijfers aangekomen (tenminste 10 graden)
In het weekend is de regenkans groter te noemen en de kans op zon is derhalve kleiner geworden.
Het heel gewone - en dus milde decemberweer - voert alweer snel de boventoon de komende dagen.
Zicht op serieus winterweer is er nog steeds niet en zelfs in de aanloop naar Kerst zou ik er flink van opkijken als het stevig zou vriezen in Almere met een dik pak sneeuw erbij.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. -1, max. 7-8, wind z.4, neerslag 20% en zon 45%
Donderdag min. 5, max. 10, wind zzw. 4, neerslag 55% en zon 40%
Vrijdag min. 8, max. 10, wind zzw. 4, neerslag 30% en zon 35%
Zaterdag min. 8, max. 11, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 35%
Zondag min. 7, max. 10, wind zw. 4, neerslag 75% en zon 40%
Artikel geplaatst op: 07 december 2016 - 07:00

Gerelateerd

Delen