Sterke invloed hogedrukgebied richting weekend

ALMERE – Het is opvallend deze winter (tot nu toe) dat voornamelijk hogedrukgebieden het voor het zeggen hebben in de Benelux. Brutale depressies vanaf de oceanische kant komen er vrijwel niet aan te pas. Het gevolg van de aanwezigheid van die anticyclonen in de buurt is het overwegend rustige en vaak droge decemberweer.
Op woensdag evenwel kan het nog tot wat lichte regen komen aanvankelijk, maar de rest van de week blijft het nagenoeg droog in Almere en omgeving, het weekend incluis.
Het noorden en noordoosten van Europa gaan weer flink wat kou krijgen, maar het leeuwendeel van de winterse koude trekt zuidwaarts richting Balkanlanden tot in Noord-Griekenland aan toe.
In het weekend zien we de luchtdruk flink stijgen en interessant is te weten waar de spil van het hoog komt te liggen. Dit in verband met het te verwachten wind- en temperatuurbeeld. Komt het accent van het drukgebied net ten noorden van Nederland uit, bij Zuid-Denemarken bijvoorbeeld, dan waait er bij ons een aflandige wind uit meest oostelijke richting. Komt het centrum meer ten zuiden van ons uit, boven België bijvoorbeeld, dan waait er een vrijwel westelijke wind. Bij de eerste variant kan het vrij koud blijven op de zondag met maximaal slechts 3-4 graden en kans op nachtvorst, terwijl bij het zuidelijker alternatief instroom van milde lucht vanaf zee plaatsheeft en het tot 8-9 graden kan worden. Echt grote verschillen in weerbeeld heeft die geschetste exacte ligging niet tot gevolg; het gaat eigenlijk maar om nuances.
Dat bewind van hogedrukgebieden gaat ook begin volgende week door waarbij het vooral gedurende de nachten kouder kan worden met lichte vorst. Overdag is het dan met een paar graden boven nul heel normaal decemberweer. Een echte depressiedoorbraak lijkt ook richting Kerst nog niet in zicht.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 7, max. 10, wind zzw. 3-4, neerslag 85% en zon 30%
Donderdag min. 5, max. 8, wind zzo. 3, neerslag 25% en zon 50%
Vrijdag min. 3, max. 8, wind z. 3, neerslag 20% en zon 45%
Zaterdag min. 5, max. 9, wind zzw. 3, neerslag 25% en zon 30%
Zondag min. 2, max. 7, wind var. 3, neerslag 20% en zon 45%
Artikel geplaatst op: 14 december 2016 - 07:00

Gerelateerd

Delen