Klassiek kerstweer met regen en wind

ALMERE – Met flinke zekerheid kunnen we nu al vaststellen dat het niet meer gaat winteren in Almere in 2016. Het nipte nachtvorstje van woensdagochtend was voorlopig de laatste negatieve temperatuur dit jaar.
Diepe depressies komen meer en meer tot ontwikkeling op het noorden van de Atlantiek en komen via de straalstroom uiteindelijk terecht richting Schotland en het Noordzeegebied. We schakelen vanaf nu over op een zeer klassiek weerbeeld dat o zo kenmerkend is en blijft voor gebieden als de Benelux. Woensdag het tweede dagdeel en vooral donderdag regent het flink door en kan er al meer dan 10 millimeter water vallen.
De vrijdag is dan even een droge tussendag, maar in het kerstweekeinde regent het alweer periodiek. Bovendien zien we de wind regelmatig flink aantrekken en juist tijdens Kerst kan er een harde of zelfs stormachtige wind komen te staan. Vlak uit zee is stormkracht niet onmogelijk rond 25 december.
Al met al hebben we dit jaar weer te maken met het klassieke groene kerstplaatje wat het weerbeeld betreft.
De kans op een koude - of zelfs witte Kerst blijft gewoon erg klein in onze dikwijls milde contreien. In het tijdvak 27 december tot in de eerste week van januari 2017 is er dus ook nauwelijks of geen winterweer te verwachten in Almere. Het eenmaal in gang gezette westelijke patroon kan soms wel drie of vier weken duren. In boterzachte winters duurt zo’n stromingspatroon soms zelfs zes tot acht weken. Volgende week is er veel meer te zeggen over het te verwachten weerbeeld vanaf Driekoningen (6 januari).
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min.- 1, max. 7, wind zzw. 3-4, neerslag 65% en zon 40%
Donderdag min. 3, max. 8, wind zw. 4-5, neerslag 100% en zon 20%
Vrijdag min. 3, max. 7, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 50%
Zaterdag min. 6 max. 8, wind zw. 4-5, neerslag 80% en zon 40%
Zondag min. 3 max. 10, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 21 december 2016 - 08:00

Gerelateerd

Delen