Het weer DEZE WEEK
Tenminste tot Driekoningen anti-winters

ALMERE - ‘Driekoningen breekt of maakt de brug’ is een tamelijk bekend weergezegde. Op 6 januari aanstaande is het Driekoningen en die datum is regelmatig een belangrijk omkeerpunt geweest wat de wintertrend betrof. Grote winters van weleer begonnen vaak al in december, maar vaak start een serieuze winter begin januari.
De strekking van dit weergezegde is eigenlijk dat als het na 6 januari niet echt wintert, de kans op een winter van kaliber niet zo groot meer is. Uitzonderingen zijn er ook te noemen. In de afgelopen decennia zijn er legio voorbeelden te noemen waarbij de strenge winterkoude zich pas in februari aandiende zoals in 2012.
Na een boterzachte Kerst met topmaxima van een graad of 14, is het inmiddels weer minder zacht buiten. Voor de zoveelste keer verblijven we onder invloed van een krachtig hogedrukgebied in onze omgeving. De barometers in Almere geven een zeer hoge ‘luchtdrukking’ aan van 1040-1045 millibar. Het weerbeeld blijft voorlopig rustig met overwegend weinig wind, wolkenvelden en soms ook enkele zonnige perioden. Mocht het langer uitklaren, de komende nachten kan het tot wat lichte vorst komen. Overdag wordt het nog een graad of 5 tot 8, maar blijven de mist en lage wolkenvelden langer hangen, dan blijft het koeler.
Het hoog heeft de neiging om weg te trekken richting het oosten van Europa waardoor de stroming iets meer ruimt naar zuidelijke richtingen. Direct heel zacht wordt het nog niet, daar de lucht met een omweg via het vrij koude continent wordt aangevoerd. Begin januari zien we weer nieuwe hogedrukgebieden ontstaan en mogelijk manoeuvreren die zich naar een iets meer wintervriendelijke stek? Over een week weten we veel meer over de eventuele winterse aspiraties die de atmosfeer voor ons in petto zou kunnen hebben.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 22 december 2016 - 13:02

Gerelateerd

Delen