Het weer DEZE WEEK
Winterse buien aan zet richting weekend

ALMERE - De atmosfeer gaat afkoelen en vooral op grotere hoogte wordt het flink koud, tot wel -40 graden. Tussen een zich opbouwend hogedrukgebied boven de Atlantiek en lagedrukactiviteiten bij Scandinavië ontpopt zich een koude noordwestcirculatie waar we vooral richting en tijdens ‘t weekend mee te maken krijgen. Tevens hoort hier zeer regelmatig wisselvallig weer bij, vooral na woensdag in de vorm van buien.

Doordat die bovenlucht zo rap afkoelt krijgen de buien vanaf de Noordzee steeds meer een winterse lading. We moeten dan denken aan stofhagel, grove hagel, korrelsneeuw en ‘gewone’ grote sneeuwvlokken. We komen terecht in zogenaamde getransformeerde arctische lucht die wordt aangewarmd boven de zee. Op woensdag is het nog relatief mild in Almere als het regent bij een temperatuur van nog 8 of 9 graden. Daarna, het weekend incluis is het een stuk frisser met overdag rond graden en in een stevige bui tot . Bovendien waait ‘t flink door uit richtingen tussen zuidwest en noordwest. Soms staat er een windkracht 6.
In het weekend is het dus tamelijk koud te noemen en begin volgende week koelt het nog wat verder af. Mocht het zich ontwikkelende hogedrukgebied dan boven onze omgeving arriveren, krijgen we een paar flink koude nachten met minima tot -5 graden. Overdag wordt het dan nog iets boven nul in de middagen. Komt het hogedrukgebied meer noordoostelijker uit, bijvoorbeeld boven Zuid-Scandinavië, kan het structureel wat kouder worden met wellicht ook overdag temperaturen iets beneden nul. Welke optie het uiteindelijk dan ook wordt: het belooft wel droger te worden met meer zon erbij begin nieuwe week.
Meer info (lange termijn) op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 2, max. 9, wind zw. 4-5, neerslag 90% en zon 25%
Donderdag min. 4, max. 5, wind w. 5, neerslag 90% en zon 25%
Vrijdag min. 2, max. 5, wind w. 4-5, neerslag 85% en zon 30%
Zaterdag min. 2, max. 5, wind wnw. 5, neerslag 85% en zon 40%
Zondag min. 0, max. 4-5, wind w. 4, neerslag 70% en zon 55%
Artikel geplaatst op: 10 januari 2017 - 11:28

Gerelateerd

Delen