Werkweekwintertje aan zet

ALMERE - Wederom zet de winter niet door en beleven we het derde flitswintertje van dit seizoen tot nu toe. Een werkweekwintertje zou je het kunnen noemen met een korte verlenging nog in het weekend.
Als we de media moesten geloven tot afgelopen zondag zouden we inmiddels uitgebreid op de schaats staan, maar daar komt weinig of niets van terecht in de keiharde praktijk. Hoe komt dat nu dat men er vrijwel zeker van was dat er deftig schaatsijs zou worden aangelegd deze week inclusief schaatsplezier?
Aanvankelijk (inmiddels meer dan een week terug) werd een winters hogedrukgebied ingetekend boven Scandinavië. Met koude oostenwinden zou dan winters koude vastelandslucht naar de Lage Landen komen en daarbij werd rekening gehouden met een flinke ijsaangroei in de zogenaamde ijspluim van het KNMI.
Het liep anders, eerst virtueel op de aan ons aangeboden weerkaarten en ook in de praktijk zal dat zo zijn. Het hogedrukgebied speelt nog steeds een hoofdrol, maar inmiddels is de positie van dat systeem niet ten faveure van schaatsijs gewijzigd. De spil van dat hoog komt dezer dagen in de buurt van Nederland uit. Het komt zelfs wat westelijker uit richting de oostkust van Engeland. Omheen dat hogedrukgebied gaat de wind op donderdag om naar zuidwest, vooral in de kustgebieden en een deel van de randstad. Een aanlandige wind is natuurlijk fnuikend voor winterkou. Helaas zien we de middagmaxima dan ook boven nul komen.
In Almere kan het al 3 of 4 graden worden terwijl de nachtelijke vorst ook weinig meer zal voorstellen. Op deze manier wordt dus een heel verwachtingsvolle vorstperiode, met schaatsen op de koop toe, gefrustreerd. Het weersbepalende hogedrukgebied heeft gewoon een andere positie ingenomen.
Volgende week lopen de temperaturen verder op en wordt het waarschijnlijk ook wisselvallig.
Meer info (lange termijn) op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. -5, max. 0, wind z. 3, neerslag 10% en zon 30%
Donderdag min. -2, max. 3, wind zzw. 3, neerslag 10% en zon 25%
Vrijdag min. 1, max. 4, wind z. 3, neerslag 10% en zon 25%
Zaterdag min. -1, max. 2-3, wind zo. 3, neerslag 10% en zon 30%
Zondag min. -1, max. 3, wind zzo. 3, neerslag 10% en zon 50%
Artikel geplaatst op: 16 januari 2017 - 11:10

Gerelateerd

Delen