Januariwintertje tot het weekend

ALMERE - Het januariwintertje van vorige week is een eigen leven gaan leiden en hield zich zeker tot afgelopen maandag prima in stand. We plakken er zowaar nog een stukje aan vast vanaf deze woensdag.
De nacht naar maandag was de koudste uit de reeks met in het oosten van Nederland minima tot -11 graden en vlak boven de soms nog besneeuwde velden werd zelfs bijna 15 graden vorst opgetekend. Schaatsen lukte ook nog aan het begin van de week, zoals op de randmeren soms nog en bij Ankeveen of Loosdrecht. Momenteel is het steeds linker om daar nu het ijs op te gaan vanwege de inmiddels gestegen (dag)temperaturen. De vorst in de nacht stelde al beduidend minder voor dinsdag en woensdag.
Toch heeft deze kouperiode nog een vrij lange adem al met al want tot het weekend voert een iets nadrukkelijker naar zuidoost - tot zuid draaiende wind koude vastelandslucht aan vanuit het onderkoelde Frankrijk. De nachten naar donderdag en vrijdag kunnen zelfs weer zo’n graad of vijf vorst opleveren in Almere indien het goed opklaart tijdens de avond en nacht. Overdag is het met name op donderdag ook weer vrij koud met slechts 2 of 3 graden in de plus. Het is daarbij steeds rustig weer met de zon erbij.
Vanaf vrijdag komt de zachtere lucht wat verder door en stijgt de temperatuur richting de 10 graden. De regenkansen blijven vooralsnog klein en ook na het weekend zal het niet flink gaan regenen. De stroming tendeert dan wel steeds meer naar zuidzuidwest en darmee wordt zachte lucht meegenomen.
Van winterweer is op middellange termijn dan ook geen spraken meer. Pas in de eerste week van februari zouden zich weer wat koudere opties kunnen aandienen, maar werkelijk berekoude perspectieven zoals in 2013 zie ik totaal nog niet op het winterfront.
Meer info (lange termijn) op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. -3, max. 2, wind z. 3, neerslag 0% en zon 65%
Donderdag min. -5, max. 3, wind zzo. 3, neerslag 0% en zon 70%
Vrijdag min. -4, max. 7, wind zo. 3, neerslag 0% en zon 75%
Zaterdag min. -1, max. 8, wind z. 3, neerslag 10% en zon 65%
Zondag min. 1, max. 7, wind zzw. 3, neerslag 10% en zon 50%
Artikel geplaatst op: 23 januari 2017 - 12:13

Gerelateerd

Delen