Het weer DEZE WEEK
Een paar winterskoude dagen vanaf woensdag

ALMERE - Februari 1986 was de allerkoudste (sprokkel)maand van de afgelopen pakweg 30 jaar en uiteraard met elfstedentochtgarantie. Veel kouder, of (bijna) even koud zal het waarschijnlijk niet worden de komende decennia in de Lage Landen. In ‘t nieuwe klimaat is langdurige en stevige winterkoude zeldzaam geworden.
De komende dagen wordt het weliswaar winters koud in het land, maar de dan aanwezige kou zal in schril contrast staan met de zuivere elfstedenkou destijds in 1986. Veel kou met een Siberische oorsprong zelfs is er wel boven het noordoosten van Europa, maar dit massieve koudebastion wil niet echt uitdijen in westelijke richtingen. Eerder is de bel Ruslandkoude geneigd om traditioneel af te zakken richting Balkan.
Desalniettemin is de luchtdruksituatie tamelijk bijzonder te noemen de komende anderhalve week. Een dijk van een hogedrukgebied komt boven Scandinavië te liggen en daarna met het accent richting de Baltische staten. Met soms meer dan 1050 millibar in de kern is het echt een klassiek hogedrukgebied.
De koudste bovenluchten bevinden zich zoals gezegd meer boven het noordoosten van Europa. En juist die bovenluchtkou met -10 tot -15 graden op 1500 meter is nodig om het ook op leefniveau koud te laten zijn met overdag temperaturen van bijvoorbeeld -3 of -5 graden. Zo ver gaat het niet komen in Almere. We krijgen prima droog en koud weer tot en met het weekend. Iedere nacht vriest het een aantal graden en overdag komt vooral tijdens het weekend de temperatuur weer royaal boven nul uit met veel zon erbij. De wind zit steevast in de oosthoek en zal meest zwak tot matig waaien in Zuidwest-Flevoland. Na het weekend zal het overwegend koud blijven; mogelijk tijdelijk kouder rond half februari.
Meer informatie: www.weerprimeur.nl
Woensdag min. -2, max. 0, wind ono. 3-4, neerslag 35% en zon 30%
Donderdag min. -4, max. 0, wind ono. 3, neerslag 10% en zon 40%
Vrijdag min. -5, max. 1, wind o. 3, neerslag 10% en zon 70%
Zaterdag min. -3, max. 3, wind o. 3, neerslag 10% en zon 70%
Zondag min. -3, max. 4-5, wind o. 3, neerslag 10% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 08 februari 2017 - 12:25

Gerelateerd

Delen