Het weer DEZE WEEK
April behoudt koele trend

ALMERE - Voorlopig is er nog geen zicht op een aangename aprilsfeer met veel zon en maxima die zich bewegen in het traject 20-25 graden. Tien jaar terug in 2007 was dat uitdrukkelijk wel het geval en beleefden we een bijna legendarische grasmaand in Almere. De maand als geheel verliep zeer zonnig, zeer droog en warm. Rond half april wist de temperatuur zelfs al uit te schieten naar zo’n 30 graden op enkele plaatsen.
Komende nachten zou de temperatuur regionaal kunnen dalen naar tegen min -10 graden aan de grond. De kans op flinke nachtvorst is namelijk groot waarbij het op ooghoogte kan afkoelen tot -2 of -3 graden. Vlak boven de grond wordt het dan vaak kouder en is matige vorst niet ondenkbaar (-5/-9 graden). Deze overigens niet abnormale vriestemperaturen hebben we te wijten aan een nogal foute ‘luchtdrukking’. Hogedrukgebieden strekken zich uit via Ierland en Schotland naar IJsland met een uitloper naar Zuid-Scandinavië. Aan de andere kant zien we volop lagedrukactiviteiten boven het noorden van Noord-Europa. Deze verdeling geeft bij ons tijdelijk een wind met een noordcomponent met aanvoer van bijna poolkoude.
Vooral hogerop is de lucht ook koud met op 1500 meter een temperatuur tot nagenoeg -10 graden. Op leefniveau geeft dit bij de gratie van de aprilzon nog wel maxima die rond de 10 graden uitkomen. Maar in die van origine koude lucht kan het gedurende de stille en wolkenarme nachten dus sterk afkoelen.
Richting het weekend wordt het iets milder bij een meer westelijke wind. De depressieactiviteit rukt iets op naar het Noordzeegebied, maar door de nog aanwezige hoge druk in onze contreien valt het met de opkomende neerslaghaarden uit het westen wel mee vooralsnog.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 18 april 2017 - 14:54

Gerelateerd

Delen