Richting weekend meer zon en zachter

ALMERE – De afgelopen grasmaand april verliep te droog ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Wat betreft het temperatuurverloop en het aantal uren zonneschijn waren de afwijkingen niet echt noemenswaardig.


Mei gooit qua temperatuur geen hoge ogen vooralsnog en ook qua regenhoeveelheden valt het wel mee.
Dezer dagen bivakkeren we aan de zuidflank van een krachtig hogedrukgebied dat in de steigers gezet wordt in het zeegebied tussen Noorwegen en IJsland. Het gevolg is een noordoostelijke circulatie richting Nederland waarin restanten van storingen nog wat regen meenemen zo nu en dan, ook op deze woensdag.
Als deze verstoringen de plaat hebben gepoetst, profiteren we meer en meer van de invloed van dat tamelijk imposante hogedrukgebied in het noorden. Meer zon is het gevolg en het wordt dan ook zachter.
Vanaf donderdag komt de meizon er beter bij (vooral later in het weekend wel meer wolken) en de middagtemperatuur komt dan weer boven de 15 graden uit. Prima recreatief weer in Almere lijkt me.
De wind zit voornamelijk in de noordoosthoek en is steeds zwak tot matig in Zuidwest-Flevoland.
Begin en medio volgende week lijkt het toch weer te verkillen. We zien een ongewoon koude uitstroom van poolkoude afzakken over Scandinavië richting Denemarken. Onze contreien krijgen hier waarschijnlijk weinig of niets van mee, maar een snelle thermische opmars is evenmin het geval dan. Pas richting half mei lijkt de warme lucht vanuit het zuiden van Europa weer eens een kans te maken uit te stromen naar de Benelux. Dan kan het kwik de 20 graden weer bereiken en zou warempel de voorzomer kunnen starten.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag max. 8, min. 13, wind no. 3, neerslag 90% en zon 25%
Donderdag max. 8, min. 13, wind no. 3-4, neerslag 40% en zon 25%
Vrijdag min. 8, max. 14, wind no. 3-4, neerslag 35% en zon 40%
Zaterdag min. 7, max. 17, wind no. 3-4, neerslag 30% en zon 90%
Zondag min. 8, max. 15, wind n. 3-4, neerslag 30% en zon 70%

Artikel geplaatst op: 03 mei 2017 - 07:00

Gerelateerd

Delen