Woensdagse zomerwarmte gevolgd door flinke afkoeling

ALMERE - Mei 2017 doet het best aardig tot nu toe, maar zo’n grandioze meimaand als in 1989, 1992 en 2000 bijvoorbeeld wordt toch behoorlijk zeldzaam in dit land. In die jaren bleef het prachtige zomerse weer niet beperkt tot hooguit twee dagen, maar bleef het wel twee tot drie weken grandioos weer.
Tegenwoordig is een reeks van vier of vijf prachtige weerdagen op rij al een zeldzaamheid. De atmosfeer is onstabieler. Woensdag beleven we een echte zomerdag in Almere met maxima tot rond de zomerse 25 graden. In de nacht naar donderdag komt de koelere oceanische lucht alweer binnen en dat gaat gepaard met buien. Enkele flinke buien zijn dan mogelijk met kans op onweer. Het blijft zeer zacht in de nacht met 16 graden.
Donderdag overdag vallen er nog steeds enkele buien. Ook op de vrijdag is dat het geval met zelfs weer tijdelijk een verhoogde buienactiviteit. Bij een zwakke tot matige westenwind is het relatief koel in de stad. Een depressie bij Ierland en Engeland blijft daar wat rondtollen en geeft ook op de zaterdag geen droogte. Nog steeds circuleren omheen die cycloon bui-achtige storingen die dus de nodige regenperikelen geven. Met wat pech zitten we zelfs op zondag nog met de buienrestanten van de nogal stroperige depressie.
Het vervolg laat zich nog niet geheel uittekenen. Het Amerikaanse weermodel laat de wisselvalligheid voortduren tot richting 25 mei terwijl de Europese tegenhanger de zomer weer laat terugkeren vanaf medio komende week. Momenteel is er dus weinig te zeggen over het weersverloop over een dag of tien.
Onlangs kwam de gedeeltelijke zomerprognose uit van het Britse KNMI. Positieve geluiden omtrent de zomer waarbij een gemiddeld hogere luchtdruk ten noorden van ons wordt berekend. Dit zou impliceren dat met name de hogedrukgebieden bij Scandinavië het meer dan gemiddeld voor het zeggen zouden gaan krijgen.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, max. 25, wind z. 3, neerslag 20% en zon 85%
Donderdag min. 16, max. 18, wind zw. 3-4, neerslag 95% en zon 30%
Vrijdag min. 10, max. 16, wind w. 3-4, neerslag 85% en zon 40%
Zaterdag min. 9, max. 16, wind zw. 3-4, neerslag 60% en zon 70%
Zondag min. 9, max. 17, wind zw. 3-4, neerslag 50% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 17 mei 2017 - 08:39

Gerelateerd

Delen