Tot vrijdag zomerweer, daarna regenkansen

ALMERE – De afgelopen dagen was het soms uitzonderlijk warm voor mei en diverse temperatuurrecords werden scherper gesteld. Zo werd het in het van huis uit koele Den Helder 31 graden. Nog nooit was het daar in de maand mei 30 graden of meer geweest. In Almere was het waarschijnlijk ook recordwarm voor eind mei.


Inmiddels is de koelte weer terug in Flevoland na die reeks veel te warme en ook drukkende dagen.
Het blijft tot pakweg zaterdag prima zomerweer bij de gratie van een klein hogedrukgebied dat zich heeft weten in te vechten tussen twee depressies aan weerszijden. Vanaf vrijdag verdwijnt dit hogedrukgebied.
Dan komt er weer meer ruimte voor oceanische bemoeienissen vanuit het westen en dat geeft.. regen. De vrijdag kan nog de voorlopig laatste zomerachtige dag worden met maxima in de buurt van 25 graden. In het weekend neemt dus helaas die regenkans verder toe zonder dat er sprake is van ronduit pover weer.
De zondag geeft waarschijnlijk alweer meer zon op ’t pleit en de dagtemperaturen zijn nog best aardig.
Het verdere verloop richting 10 juni geeft een in grote lijnen zelfde licht wisselende weerbeeld aan.
Het Amerikaanse weermodel komt met opvallend warme scenario’s richting half juni, maar deze ontwikkeling wordt nog niet gesteund door alle aan dit model gelieerde oplossingen, maar is wel apart.
Het Europese centrum voor de middellange termijn laat het licht wisselvallige beeld met ongeveer normale temperaturen voortduren. Toch is het even alert zijn op die eventuele warmte die wordt aangegeven. Ik sluit niet uit dat we hier mogelijk nog wel mee te maken krijgen in het tijdpad 10-20 juni. En we weten hoe het tegenwoordig gaat met die warmteoprispingen in dit land: we zitten zo op de schroeiwarme de 35 graden.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 13, max. 20, wind nw. 3, neerslag 10% en zon 90%
Donderdag min. 9, max. 21, wind no. 3-4, neerslag 5% en zon 95%
Vrijdag min. 11, max. 24, wind o. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Zaterdag min. 14, max. 20, wind w. 3-4, neerslag 75% en zon 45%
Zondag min. 12, max. 18, wind w. 3-4, neerslag 80% en zon 80%

Artikel geplaatst op: 30 mei 2017 - 12:17

Gerelateerd

Delen