Zeer zomerse week met later toenemende buienkans

ALMERE – ‘De zomer is los’ kunnen we wel stellen dezer dagen. De voorzomer leverde ook al veel zon op en hoge temperaturen, maar op dit moment lijkt het er flink op dat de zomer van 2017 niet meer stuk kan.
De forse droogte springt ook in het oog en vooral in Frankrijk en Spanje gaat die droogte soms gepaard met grote natuurbranden. In Portugal was het helemaal precair wat dat betreft: we hebben de beelden gezien.
Ook in Nederland groeit het gevaar op natuurbranden met de dag en een slok water is dus hard nodig.
De hoogzomerse warmte houdt nog aan voorlopig, hoewel de volle dertigers er voor Almere en omgeving niet echt meer in zullen zitten. Alleen op donderdag kan de temperatuur nog even tot bijna 30 graden gaan.
Een groot hogedrukgebied boven West-Europa dat ook in de bovenlucht goed is doortimmerd, geeft dat prachtige en warme zomerweer in het grootste deel van Europa. Dit bastion van hoge druk kalft wel wat af naar het einde van de week toe en de instabiliteit van de atmosfeer neemt ook geleidelijk toe. Dit betekent dat in het tijdpad donderdagnamiddag tot en met zaterdag zich enkele (onweers)buien kunnen vormen. Hoe deze zullen uitpakken en of ze ook wel daadwerkelijk langs zullen komen is enigszins onzeker. Door de sterke uitdroging van het land is er namelijk veel minder vocht beschikbaar om die buien goed te voeden.
Vooral vanaf het aanstaande weekend neigt de stroming iets meer zuidwest of west te worden. Dit heeft als gevolg dat we kunnen gaan overschakelen naar een licht wisselvallig weerbeeld met minder warm weer.
Van een echte weersomslag eind juni lijkt evenwel geen sprake. De teneur van deze prima zomer blijft ok.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 12, max. 24, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 95%
Donderdag min. 16, max. 27, wind var. 3, neerslag 35% en zon 90%
Vrijdag min. 16, max. 23, wind zw. 3-4, neerslag 45% en zon 80%
zaterdag min. 16, max. 20, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 45%
Zondag min. 12, max. 21, wind zw. 3-4, neerslag 10 en zon 85%
Artikel geplaatst op: 21 juni 2017 - 05:00

Gerelateerd

Delen