Enigszins zomers weekend verwacht

ALMERE - Vorige week schreef ik dat de periode van de hondsdagen is aangebroken en deze duurt tot 18 augustus. Deze karakteristieke zomerse fase wordt gekenmerkt door overwegend warm en enigszins zwoel weer waarbij de kans op enkele buien met onweer vaak groot is.


Vroeger, toen men nog geen koeling had, was dit bij uitstek de periode in de zomer waarin levensmiddelen sneller bedorven dan in andere perioden van het jaar. Ook nu voldoen we weer volledig aan dit hondsdagenplaatje. In grote lijnen verandert er weinig aan het stromingspatroon de komende pakweg tien dagen. Het uitermate Hollandse zomerweerbeeld houdt aan en wordt nog steeds bepaald door sturende depressies nabij Schotland. Omheen deze lagedrukgebieden wordt voortdurend vochtige lucht meegenomen naar de Lage Landen.
Gematigde temperaturen horen daar natuurlijk bij, hoewel 20 graden niet bepaald koel te noemen is.
Vooral rond donderdag is weer een opleving van de buien te verwachten na een iets betere woensdag.
Enkele stevige buien blijven dus mogelijk waarbij het soms even flink doorregent. Bovendien zijn vooral boven het IJsselmeer ook enkele waterhozen te zien soms bij de actiefste buien de komende dagen. Juist tijdens het weekend lijkt de depressie wat op te vullen en ook wat weerstand te krijgen van iets meer invloed van hoge druk boven het Europese vasteland. Die ontwikkeling is fragiel moet gezegd worden, maar mocht deze daadwerkelijk gestalte krijgen, is een redelijk tot goed (en warm) weekend denkbaar.
In een iets meer zuidelijke stroming kan de temperatuur dan oplopen tot rond de zomerse 25 graden. Dit lichte weerherstel inclusief hogere temperaturen zet zich waarschijnlijk door in de nieuwe week. De start van augustus zou dus redelijk kunnen gaan verlopen in Almere met veelal droog en vrij warm zomerweer.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, max. 22, wind w. 3, neerslag 30% en zon 65%
Donderdag min. 17, max. 20, wind zw. 4, neerslag 85% en zon 40%
Vrijdag max. 14, min. 20, wind zw. 3-4, neerslag 35% en zon 60%
Zaterdag min. 14, max. 22, wind z. 3-4, neerslag 30% en zon 70%
Zondag min. 14, max. 22, wind zw. 3-4, neerslag 30% en zon 75%

Artikel geplaatst op: 26 juli 2017 - 08:33

Gerelateerd

Delen