Sterk wisselvallige augustusweek

ALMERE - Augustus 2017 gaat waarschijnlijk niet als een zeer warme en zonovergoten maand de boeken in straks. Dat is op dit moment al wel zo’n beetje te concluderen terwijl we nog niet eens op de helft zijn. Het lijkt er steeds meer op dat een prachtige en stabiele augustusmaand tot de zeldzaamheden aan het behoren is.
Voorzichtig proberen uitlopers van het Azorenhoog zich weliswaar noordwestwaarts uit te breiden richting het noorden van Frankrijk en Engeland, maar de ‘doorstroomdheid’ van de atmosfeer op hoogte blijft er. Dit betekent dat depressieperikelen (frontale storingen met regelmatig regenfasen en buienmomenten) vrijwel voortdurend aan het langste einde trekken. Wisselvalligheid troef dus tot (en met) half augustus.
Wanneer die genoemde uitlopers van dat hogedrukgebied ver genoeg boven het Europese vasteland reiken kunnen de oceanische depressiebemoeienissen in de kiem worden gesmoord. Hiervoor is nog flink wat invloed van hoge druk nodig de komende tiend dagen. Uiteindelijk kan het best lukken en maken we de overgang mee naar een duidelijk bestendiger en droger weertype met ook oplopende temperaturen. Zicht op een serieuze warmte - of hittegolf verwacht ik eigenlijk niet meer deze maand. Wel is kortstondige zomerse - of zelfs tropische hitte nog een keer mogelijk. Dan halen we de 30-33 graden op twee dagen.
Een klassieke warmteoprisping doet zich relatief vaak voor rond 18-20 augustus en niet zelden werd uitgerekend op die data de hoogste landelijke temperatuur opgetekend van de hele zomer. De komende dagen is het veelal wisselvallig met regelmatig enkele stevige buien soms met onweer. Het opgewarmde IJsselmeerwater kan de buien nog een extra push geven richting Almere. Er zijn ook berekeningen die de hoofdmoot van de regen projecteren boven de Noordzee. Wellicht valt het dus enigszins mee.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, max. 19, wind zzw. 4, neerslag 85% en zon 45%
Donderdag min. 12 max. 18, wind var. 3-4, neerslag 85% en zon 40%
Vrijdag max. 12, min. 19, wind w. 3-4, neerslag 65% en zon 35%
Zaterdag min. 15, max. 20, wind zw. 3-4, neerslag 60% en zon 30%
Zondag min. 14, max. 20, wind zw. 3-4, neerslag 60% en zon 45%
Artikel geplaatst op: 07 augustus 2017 - 12:32

Gerelateerd

Delen