Overgang naar prima nazomerweer

ALMERE - September 2017 is met name in de randstad een zeer natte maand aan het worden. Vooral in de directe kustgebieden is op sommige plaatsen al zo’n 250 millimeter water gevallen tot en met 19 september. In Almere, iets meer landinwaarts gelegen valt het nog relatief mee met zo’n 100 millimeter water tot nu toe.
De komende pakweg tien dagen verschuift dit regenverhaal volledig naar de achtergrond want het gaat flink droog worden. De kans op neerslag is uitermate klein tot in de laatste septemberweek en als het deftige hogedrukgebied nog wat langer tegenwicht blijft bieden aan oceanische invloeden nadien, houden we het wellicht nagenoeg droog tot in de eerste oktoberweek. Zeer gunstige perspectieven dus eigenlijk!
Die hogedrukgebieden gaan dus weersbepalend worden en dat merken we de komende dagen al ronduit.
De buien verdwijnen, de zon komt er meer aan te pas en de temperatuur gaat omhoog overdag. De nachten worden juist wat kouder als het langduriger opklaart tijdens de kleine uurtjes. Pluspunt is ook dat de wind zich wat meer koest houdt. Wat er aan wind staat komt uit een meest zuidelijke richting straks.
Extra-tropische cyclonen kunnen bij ons indirect voor fraai nazomerweer zorgen. De restanten van de vorige verwoestende cyclonen worden niet zelden opgenomen in de straalstroom en komen zo naar West-Europa. In de bovenlucht voeren ze veel warmte mee waardoor juist boven het Europese vasteland stevige hogedrukgebieden kunnen ontstaan. Het is raar te beseffen dat een in aanleg vernietigende cycloon bij ons uiteindelijk prachtig weer kan veroorzaken. Zo’n situatie lijkt zich dus ook nu te gaan voordoen.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 10, min. 16, wind w. 3, neerslag 90% en zon 25%
Donderdag min. 10, min. 18, wind zw. 3, neerslag 30% en zon 70%
Vrijdag min. 10, min. 18, wind z. 3, neerslag 10% en zon 65%
Zaterdag min. 9, max. 18, wind zzo. 4-5, neerslag 20% en zon 70%
Zondag min. 9, max. 16, wind zzo. 4-5, neerslag 20% en zon 50%
Artikel geplaatst op: 20 september 2017 - 12:07

Gerelateerd

Delen