Richting weekend toenemend wisselvallig

ALMERE - Aan het tamelijk fraaie rustige nazomerweer komt geleidelijk een einde als we de depressiedruk vanuit het westen sterk zien toenemen richting het aanstaande weekend. Begin oktober komen zelfs de wilde restanten van twee ex-tropische cyclonen mee richting Schotland en het uitgebreide Noordzeegebied. De komende dagen is het aanvankelijk nog vrij warm met tot en met vrijdag maxima tot zo’n 20 graden.
Het zeer krachtige hogedrukgebied boven het uiterste noordoosten van Europa (Karelië) biedt vooralsnog goede weerstand tegen de oprukkende storingen vanaf de oceanische kant. Met een zuidenwind wordt dan ook eerst nog die warme vastelandslucht meegenomen, hoewel de kans op een bui wel toeneemt donderdag.
De kans op regen lijkt op vrijdag tijdelijk weer wat geringer waarna deze in het weekend weer groter is. Echt doortastend zijn de eerste regenfronten nog niet, dus grote neerslagsommen zitten er niet aan te komen in groot Almere en omgeving. Een terugkeer van de flinke septemberregens is niet aan de orde voorlopig.
Met oktober op de kalender lijkt het wat wisselvalliger te worden in West-Europa onder invloed van de al genoemde extra-tropische cyclonen. Het Amerikaanse weermodel laat een depressie sterk uitdiepend arriveren nabij Schotland tegen dierendag, terwijl het Europese weermodel iets gematigder is vooralsnog. Een definitieve depressiedoorbraak hoeft er niet per se in te zitten begin oktober. Het zou best eens zo kunnen zijn dat hogedrukgebieden zich weer kunnen herpakken later. Maar eerst moeten we het doen met een tamelijk wisselvallige fase tot en met de eerste week van oktober. De maxima komen ook een stuk lager uit (vanaf zaterdag) met zo’n graad of 15-16 en daarbij neemt de wind ook regelmatig flink toe uit het zuidwesten.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 9, min. 21, wind o. 3, neerslag 20% en zon 80%
Donderdag min. 12, min. 19, wind zo. 3, neerslag 25% en zon 60%
Vrijdag min. 11, min. 19, wind zo. 3, neerslag 35% en zon 60%
Zaterdag min. 11, max. 17, wind zzo. 3-4, neerslag 70% en zon 40%
Zondag min. 9, max. 16, wind z. 3, neerslag 70% en zon 35%
Artikel geplaatst op: 27 september 2017 - 09:01

Gerelateerd

Delen