Richting weekend droog en temperatuurstijging

ALMERE - Het goede weer zit alweer enkele dagen in de verwachting en tijdens het aanstaande weekend zijn maxima tot bijna 20 graden haalbaar waarbij het ook nog eens flink zonnig zal zijn in Almere en omstreken.
Die flinke weersverbetering hebben we te danken aan verschijnselen van ex-orkaan Nate. Deze cycloon trok via de westkust van Amerika de oceaan op en werd meegevoerd in de straalstroom naar West-Europa. Althans, de diepe depressie komt aan bezuidwesten van IJsland dezer dagen. In het kielzog van dat uitgebreide lagedrukgebied wordt ook op hoogte een flinke hoeveelheid warmte meegenomen. Daardoor ontstaat juist boven het Europese vasteland een vrij solide hogedrukgebied de komende dagen.
Tussen die twee systemen in neigt de stroming steeds een meer een zuidelijke component te krijgen de komende dagen waarmee warme vastelandslucht ook naar Nederland wordt getransporteerd.
Eerst is het nog wat wisselvallig en tot en met donderdag blijven we gevoelig voor nog wat (meest lichte) regenperikelen in Zuidwest-Flevoland. De hoeveelheid regen is niet zeer noemenswaardig overigens.
Vrijdag, zaterdag en zondag beloven dan relatief fraaie weerdagen te worden met geleidelijk meer zon, weinig wind overwegend en dus die prima temperaturen van wellicht 20 graden of nog iets meer lokaal.
De nachten zijn niet bepaald koud met minima rond een graad of 10 tijdens de kleine uurtjes.
Ook begin nieuwe week blijft de invloed van het hogedrukgebied nog even aanwezig, maar vanaf het midden van de week lijkt de depressieactiviteit alweer toe te nemen uit het westen. Dan neemt dus de regenkans weer toe en lijkt sprake te zullen zijn van weer een paar dagen met minder riant weer.
Of dit een echte doorbraak naar flink onbestendig weer betekent is nog niet te zeggen.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, min. 17, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 40%
Donderdag min. 11, min. 15, wind w. 4, neerslag 60% en zon 50%
Vrijdag min. 10, min. 18, wind zw. 4, neerslag 20% en zon 45%
Zaterdag min. 12, max. 19, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 60%
Zondag min. 11, max. 20, wind z. 3, neerslag 30% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 11 oktober 2017 - 09:53

Gerelateerd

Delen