Komende weekend tien graden koeler met regen

ALMERE - Aan de bijzonder warme fase bij de gratie van ex-tropische cycloon Ophelia kwam na dinsdag een einde. De toptemperaturen van afgelopen zondag en maandag behoorden bij de hoogst haalbare waarden. Maxima rond 25 graden na half oktober zoals in Zuid-Nederland optraden, zijn er eigenlijk nooit geweest.
In het kielzog van de naar het noorden richting Ierland koersende cycloon werd die heel warme lucht via Spanje meegenomen naar onze noordelijker breedten. Woensdag was het ook nog tamelijk mild trouwens.
Inmiddels maken we ons op voor een heel ander weerbeeld dat vooral donderdag en daarna manifest is. Het weer tapt letterlijk uit een heel ander vaatje want zeer geregeld zijn er regenperikelen tot volgende week. Vooral het aanstaande weekend zal uiterst wisselvallig en bovenal koel gaan verlopen met regelmatig optredende regenmomenten. Tevens zal het dan opvallend koel zijn met soms maar 13-14 graden overdag. Totaal anders wordt het dus dan het afgelopen voortreffelijke nazomerse weekend in Almere en omgeving.
Ook gedurende de volgende week blijft het vooralsnog wisselvallig en aan de opvallend koele kant. Later in de periode lijkt het er wel op dat uitlopers van het Azorenhoog zich gaan uitbreiden tot over het zuiden en midden van Europa en vervolgens richting het noordoosten. De voornaamste oceanische depressieactiviteiten gaan zich dan meer ten noorden van Nederland afspelen en met wat geluk profiteren wij dan geleidelijk meer van die hogedruk -oprispingen vanuit het zuidwesten. In het gunstigste geval zou de wind dan opnieuw om kunnen gaan naar het zuiden en andermaal warme zuidelijke lucht kunnen gaan meenemen richting de Lage Landen. Redelijk tot goede perspectieven dus op de middellange termijn, maar eerst schakelen we over naar tenminste een volle week met ronduit wisselvallige - en dus koele condities. En de laatste berekeningen geven aan dat er wel eens (een flinke) storm zou kunnen komen rond zaterdag.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 10, max. 20, wind z. 3-4, neerslag 20% en zon 65%
Donderdag min. 12, max.. 18, wind z. 4, neerslag 75% en zon 30%
Vrijdag min. 12, min. 15, wind zzw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Zaterdag min. 11, max. 15, wind zw. 4, neerslag 75% en zon 30%
Zondag min. 11, max. 14, wind zw. 3-4, neerslag 80% en zon 25%
Artikel geplaatst op: 18 oktober 2017 - 10:00

Gerelateerd

Delen