Beduidend koeler tijdens het komende weekend

ALMERE - Aan het voortdurend veel te milde oktoberweerweer komt vooral tijdens het weekend een einde. Tot nu toe is deze maand meer dan drie graden te warm en komt uit in de top vijf warmste oktobers.
Diepe zuidstromingen zijn ook deze week nog debet aan maximale temperaturen tussen de 15 en 20 graden. Tijdens het weekend gaat de wind om naar het noordwesten en koelt het flink af. Bovendien is de neerslagkans er de komende periode zonder dat er veel hemelwater valt in Almere en omgeving.
Vanaf het weekend komt een hogedrukgebied bivakkeren boven de al afkoelende wateren nabij Ierland. Dit geeft deze noordwestelijk georiënteerde luchtaanvoer met overdag temperaturen van een graad of 13-14.
Tijdens en na de maandwisseling lijkt zich een fase te gaan aftekenen waarbij flinke lagedrukgebieden zich ophouden boven Scandinavië terwijl de luchtdruk stijgt in de regio IJsland en Groenland. Mocht deze ontwikkeling daadwerkelijk gestalte gaan krijgen, kan het noorden van Europa zich gaan opmaken voor de eerste kou-uitval uit het hoge noorden. Veel kou, zeker op hoogte stroomt dan met stevige noordenwinden zuidwaarts tot Zuid-Noorwegen en Denemarken aan toe. Ook boven het Noordzeegebied zien we de bovenluchten dan sterk afkoelen tot ongeveer -35 graden op zo’n 5 kilometer hoogte. Bij die temperaturen zouden de buien die dan vallen zelfs al een eerste winterse lading kunnen meebrengen (stofhagel en natte sneeuw) en overdag is het dan soms maar een graad of 6 of 7. De nachten zouden (indien het goed opklaart) dan een keer nachtvorst kunnen opleveren. Hoe koud het exact gaat worden is niet aan te geven thans, maar dat we over gaan schakelen naar een beduidend frissere fase lijkt wel zeker. Die diepe zwoele zuiders worden de pas afgesneden en een normaler weerbeeld, zeker qua temperatuur ligt in de lijn der verwachting.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 14, max. 17, wind w. 3-4, neerslag 20% en zon 30%
Donderdag min. 11, max.. 17, wind zw. 3-4, neerslag 40% en zon 30%
Vrijdag min. 12, min. 15, wind wnw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Zaterdag min. 10, max. 13, wind w. 4, neerslag 85% en zon 30%
Zondag min. 11, max. 13, wind nw. 4, neerslag 70% en zon 60%

Artikel geplaatst op: 25 oktober 2017 - 09:31

Gerelateerd

Delen