Regenachtig weer tijdens het weekend

ALMERE – Oktober 2017 was bijna de warmste wijnmaand van de afgelopen honderd jaar, alleen 2001 was nog een fractie warmer. De gemiddelde temperatuur kwam ruim 3 graden boven de norm uit. Of november ook zo intens zacht wordt is niet te zeggen, maar de eerste tien dagen leveren nauwelijks of geen kou op. Er is geen kans op ijskoude stromingen uit het hoge noorden, noch zicht op vastelandskoude met oostenwind.
Een graadje nachtvorst gedurende een enkele nacht is het maximaal haalbare wat kou betreft. Voorlopig houden we de aanvoer vanuit de zeekant met een overwegend westelijke (hoogte)stroming. Tot nu toe hebben we redelijk weer op ’t pleit in Almere deze week. Richting het weekend verandert dat. Depressies nabij Engeland beginnen wat uit te dijen richting het Noordzeegebied en geven uiteindelijk de onvermijdelijke regen in Zuidwest-Flevoland. Veel wind is niet te verwachten omdat de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) niet heel dichtbij elkaar liggen. Hoe dichter de isobaren bij elkaar zijn gegroepeerd des te meer wind er komt. Immers grote luchtdrukverschillen op een korte afstand veroorzaken altijd meer wind. Woensdag tot en met vrijdag is het overwegend rustig en tamelijk bewolkt weer waarbij het nagenoeg droog blijft in Almere. Met zo’n 13 tot 14 graden tijdens de middaguren is het iets te zacht voor begin november.
Het vervolg van het weer is redelijk. We zien (na het weekend) een afwisseling van opkomende hogedrukgebieden vanuit de Azoren en meest zwakke oceaanfronten die met name het noordelijke deel van het land schampen met wat regen. De temperatuur verandert niet veel in eerste instantie. Wellicht zou het in de tweede novemberhelft kouder kunnen worden met middagmaxima van slechts een graad of 5.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 10, max. 13, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 30%
Donderdag min. 9, max.. 14, wind w. 3-4, neerslag 30% en zon 30%
Vrijdag min. 8, min. 13, wind w. 3-4, neerslag 30% en zon 30%
Zaterdag min. 10, max. 13, wind z. 4, neerslag 85% en zon 20%
Zondag min. 9, max. 11, wind w. 4, neerslag 80% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 01 november 2017 - 07:00

Gerelateerd

Delen