Gure noordwester in ‘t weekend

ALMERE - Het best aardige novemberweer met enkele koude nachten en overdag veelvuldig zon maakt geleidelijk plaats voor een onbestendiger en ook guurder plaatje richting - en vooral tijdens het weekend.
De nacht richting afgelopen dinsdag was eigenlijk de eerste koude nacht van dit seizoen met ook bij Almere vorst op gewone meethoogte. Vlak boven het open veld kwam het bijna tot matige vorst op veel plaatsen.
De luchtdruksituatie boven het noordwesten van Europa verandert vooral tijdens en na het aanstaande weekend. Grootschalig zien we dan een verzameling lagedrukgebieden die zich uitstrekt vanuit het noorden van Scandinavië en helemaal doorlopend tot aan Italië. Aan de westflank van deze zogenaamde trog breidt het Azorenhoog zich juist uit richting Engeland en de Atlantiek.
Het gevolg hiervan is een stevige noordweststroming in de Benelux die periodiek buien meeneemt. De bovenlucht koelt andermaal af en sommige buien kunnen ook stofhagel brengen. Voor natte sneeuwvlokken koelt de bovenlucht net niet genoeg af denkelijk. Vooral na het weekend zien we die genoemde hoge druk zich uitbreiden richting onze contreien en dat betekent dat we in rustiger vaarwater komen. De buien nemen af, het wordt rustiger en enkele nachten worden weer kouder met de kans op nachtvorst.
Dit typisch Nederlandse patroon met de afwisseling van hoge – en lagedrukgebieden blijft manifest ook richting half november. Hierbij valt op dat die noordwestcomponent in de circulatie vaak aanwezig blijft. Een diepe zuidstroming blijft dan ook zo goed als uit in ons land voorlopig. Mocht de hoge druk zich via Schotland en IJsland iets in oostelijke richting gaan verplaatsen en de barometer daalt ten zuiden en zuidwesten van Nederland, kan een koudere noordoostelijke stroming worden geïntroduceerd later. Dit zou een optie kunnen zijn op termijn.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 1, max. 9, wind var. 3-4, neerslag 35% en zon 30%
Donderdag min. 4, max.. 12, wind zw. 3-4, neerslag 25% en zon 50%
Vrijdag min. 9, min. 13, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 20%
Zaterdag min. 8, max. 10, wind w. 4-5, neerslag 85% en zon 30%
Zondag min. 5, max. 9, wind nw. 4-5, neerslag 80% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 07 november 2017 - 11:55

Gerelateerd

Delen