Later in de periode kans op wat kouder weer

ALMERE – Vroeger kon het al uitgesproken koud zijn in sommige novembermaanden zoals die uit 1985 en 1993. Felle sneeuwbuien kenmerkten een deel van de slachtmaand in 1985, terwijl de duurvorst opviel gedurende de laatste fase van november 1993. Er kon toen geschaatst worden bij overdag soms maar -4 graden.
Op dit moment is de kans op een kouder scenario nog steeds aanwezig, hoewel er ook telkens weer zachtere oplossingen opduiken voor de middellange termijn. Onzekerheid troef dus voor na de twintigste.
De korte termijn is wat duidelijker en levert tot vrijdag redelijk weer op in Almere en omgeving waarbij het overwegend droog zal zijn en het ook wat zachter wordt met maxima tot 11-12 graden in de middag.
Tegen het weekend zien we de regenkans weer toenemen en dient zich uiteraard weer een depressie aan. Het aanstaande weekend verloopt daardoor meest wisselvallig, maar ook koeler dan de dagen daarvoor.
Vanaf medio volgende week stijgt de luchtdruk op de Atlantische oceaan richting IJsland, terwijl de barometers dalen boven grote delen van Scandinavië. Tussen deze twee systemen komt een noordelijk georiënteerde stroming te staan die vooral op hoogte koudere lucht meeneemt naar onze contreien.
Daar de aanvoerrichting voornamelijk over zee zal zijn, kan het onmogelijk echt koud worden bij zo’n noordwesten- of noordenwind. Wel neemt de kans op enkele buien met stofhagel of natte sneeuw toe.
Wanneer een hogedrukgebied zich aansluitend zal laten zien met een voorkeurspositie bij Ierland later, stabiliseert de atmosfeer wat en komt er meer zon. Ook volgen dan enkele koude nachten met wat vorst.
De kans op wat serieuzer koud(er) weer aan het einde van de maand blijft nog even bestaan, maar serieuze winterperikelen met sneeuw, matige vorst en ijsdagen zie ik nog niet aankomen tot december.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 8, max. 12, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 35%
Donderdag min. 6, max.. 11, wind z. 3-4, neerslag 25% en zon 40%
Vrijdag min. 4, min. 9, wind z. 3-4, neerslag 75% en zon 30%
Zaterdag min. 5, max. 9, wind w. 4, neerslag 80% en zon 45%
Zondag min. 4, max. 8, wind wnw. 4, neerslag 70% en zon 65%
Artikel geplaatst op: 15 november 2017 - 07:00

Gerelateerd

Delen