Een paar koude nachten aan zet

Voorlopig houdt het enigszins gure weerbeeld aan en worden vooral de nachten kouder binnenkort. Hogedrukgebieden ten noordwesten van Nederland en een verzameling lagedruk boven Scandinavië bezorgen ons de komende pakweg tien dagen een noordelijk georiënteerde luchtaanvoer over zee. Vast staat dat het daarmee nooit echt winters koud kan worden, maar zacht wordt het allerminst. De bovenlucht blijft koud voorlopig met temperaturen tot -30/-35 graden op zo’n 5 kilometer hoogte.
Het afgelopen weekend zagen we dat sommige buien al een winters karakter hadden in Almere. De komende dagen kan dat ook nog het geval zijn met stofhagel en wat verdwaalde sneeuwvlokken. Vooral het tweede deel van de week is het relatief koud met maximaal zo’n 5 graden en in een bui 3.
De van origine polaire lucht komt wat meer tot stilstand boven de Lage Landen richting weekend. Als het daarbij dan wat meer opklaart gedurende de kleine uurtjes kan de temperatuur fors dalen en zelfs tot een graad onder het vriespunt komen. De kans op vorstaanslag is dan ook groot, op de autoruiten bijvoorbeeld. Veel zon is er niet te verwachten de komende dagen daar de wolkenpartijen veelal de overhand houden.
In het weekend zien we de stroming wat krimpen naar west tot zuidwest en wordt het geleidelijk milder. De kansen op buien of regenperioden neemt af als we een uitloper van een hogedrukgebied zien aankomen.
Na het weekend versterkt de hoge druk zich waarschijnlijk weer richting IJsland en wordt de weer wat koudere noordstroming gereanimeerd met een toenemende kans op enkele winterse buien. Een duidelijke verzachting van het weerbeeld is dan rond 10 december te verwachten, maar hoe lang die dan zal duren?
De winterprognose 2017/’18 van ondergetekende is inmiddels gelanceerd. Er komt een interessante winter!
Woensdag min. 3, max. 7-8, wind nw. 3, neerslag 60% en zon 30%
Donderdag min. 2, max. 5, wind w. 4, neerslag 70% en zon 30%
Vrijdag min. -2, min. 3, wind n. 3, neerslag 30% en zon 30%
Zaterdag min. -1, max. 4, wind z. 3, neerslag 20% en zon 35%
Zondag min. -1 max. 7- 8 wind zw. 4, neerslag 20% en zon 35%
Meer info op www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 29 november 2017 - 10:06

Gerelateerd

Delen