Eerst nog enkele waterkoude buien

ALMERE - Geleidelijk komt nu een einde aan een opvallend winterse periode met diverse sneeuwsurprises die eigenlijk niemand had kunnen bevroeden de afgelopen week. Dat er werkelijk sprake zou gaan zijn van een waar sneeuw-bacchanaal leek in de verste verte niet denkbaar tot eind vorige week.
Allereerst werd men afgelopen vrijdag en zaterdag al verrast door sneeuw van betekenis her en der in het land. Zondag kregen veel plaatsen dik 10 centimeter sneeuw te verduren, maar dat het maandag nog een keer dunnetjes werd overgedaan had vrijwel niemand in de weerkundige wereld voor mogelijk kunnen houden.
De rest van deze week blijft de hoofdstroming nog vrij noordwestelijk en kan er vooral op woensdag en donderdag neerslag vallen. Voornamelijk is dat regen, maar korte tijd natte sneeuw daarbij is ook mogelijk.
Het zal nog waterkoud aanvoelen buiten de deur met middagtemperaturen van zo’n 4 tot 5 graden in Almere.
Aan het einde van de week en in het weekend wordt het geleidelijk droger tot geheel droog in Flevoland.
Tijdens de nachten kan het dan weer tot een graad vorst komen en bevriezen de autoruiten vast weer eens.
Daarna blijft vooral de bovenlucht tamelijk koud en tot pakweg 20 december zijn nog altijd situaties mogelijk waarbij het even tot wat winterse neerslag kan komen, zonder daarbij die grote hoeveelheden sneeuw.
Waarschijnlijk wordt het in de aanloop naar Kerst 2017 zachter als de klassieke kerstdepressie zich op de weerkaarten zal laten zien. Traditioneel zijn de temperatuurverschillen tussen de poolstreken en onze gematigder breedten juist eind december het grootst. Daardoor ontstaan uitgerekend in deze fase niet zelden diepe oceaandepressies die ons veelal zacht en regenachtig weer bezorgen rond 25-26 december. De kans op zo’n klassieke setting lijkt mij op dit moment dan ook het grootst. Nog ruim tien dagen te gaan tot Kerst en in dat tijdpad kan er in theorie nog wel iets veranderen.
Woensdag min. -1, max. 4-5, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Donderdag min. 2, max. 4-5, wind zw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Vrijdag min. 1-2, max. 4, wind zw. 3, neerslag 30% en zon 30%
Zaterdag min. 1, max. 6, wind nw. 3, neerslag 30% en zon 35%
Zondag min. -1 max. 5, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 70%
Meer info op www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 04 december 2017 - 12:17

Gerelateerd

Delen