Een wederom groene en wisselvallige Kerst

ALMERE - Kerst 2017 zal traditioneel ‘groen’ en dus wisselvallig en zacht gaan verlopen in Almere en omgeving. Koning winter is in de verste verte niet zichtbaar en maakt tot begin 2018 zelfs geen aanstalten om z’n territorium te verleggen richting de Lage Landen. Geen winterweer dus meer in Flevoland dit jaar.
Debet aan deze vrij resolute ‘kerstweeruitspraak’ is onder andere de felle koudegolf in Noord-Amerika die het indirect onmogelijk maakt dat koude vrieslucht vlot richting West-Europa kan uitstromen.
Tevens is er boven Rusland geen spoortje diepvrieskou te traceren vooralsnog. Koude die zich ‘stroomopwaarts’ bevindt, richting Rusland bijvoorbeeld, is eigenlijk een vereiste om het uiteindelijk ook in Nederland winters koud te krijgen. In Moskou was het kort geleden met 8 graden recordwarm.
Het koudebastion boven Noord-Amerika is dus vaak funest voor winterweer in onze contreien.
Komende week stroomt een deel van die ijskoude arctische lucht via Amerika naar Newfoundland en het gevolg is dat zich juist hier (boven het milde oceaanwater van de Atlantische Oceaan) zeer diepe depressies formeren die vervolgens in de krachtige west-oost georiënteerde straalstroom richting IJsland en Schotland koersen. Op die manier wordt dus een weerpatroon in gang gezet waarbij West-Europa voortdurend te maken krijgt met diepe en omvangrijke oceaandepressies vergezeld van regelmatig regenperikelen, zo nu en dan veel wind en bovenal milde stromingen uit het (zuid)westen.
Uitgerekend tijdens Kerst (Weihnachtstauwetter in het Duits) is die depressieactiviteit op het noordelijk gedeelte van de oceaan het grootst. Dat is de reden waarom pakweg acht of negen van de tien Kersten regenachtig en zacht weer geven bij ons in de Benelux.
Woensdag is het nog droog met een graad of 8 en daarna neemt de lichte wisselvalligheid wat toe.
De temperatuur komt nog wat hoger uit en zal tijdens de kerstdagen rond 9 of 10 graden uitkomen.
Ook richting de jaarwisseling is er nauwelijks of geen belangrijke weersverandering te bespeuren.
Woensdag min. 5, max. 8, wind zw. 3, neerslag 10% en zon 30%
Donderdag min. 6, max. 9, wind wnw. 3, neerslag 65% en zon 20%
Vrijdag min. 4, max. 8, wind w. 3, neerslag 60% en zon 20%
Zaterdag min. 3, max. 8, wind zw. 3, neerslag 30% en zon 30%
Zondag min. 4, max. 10, wind zw. 4, neerslag 50% en zon 25%
Meer info op www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 20 december 2017 - 07:00

Gerelateerd

Delen