Tot februari aanhoudend onbestendig

ALMERE - Koning Winter is nog heel ver weg en het ziet er niet naar uit dat het binnen een week of twee stevig vriest in Almere en omgeving. Minima beneden -10 graden bijvoorbeeld zijn beslist ondenkbaar in een situatie met een onverdroten doorstroomd mild westelijk georiënteerd weerpatroon.
Wederom stevenen we af op een uitgesproken saai winterseizoen hoewel we nog zo’n zes weken te gaan hebben met het officiële winterverloop. Januari is aardig op weg een zachte maand te worden. Na het bescheiden (aprilse) nachtvorstje afgelopen weekend nog, blijft ’t voor de rest vorstvrij. Het prachtige zonnige weer van de voorbije zondag heeft alweer plaats gemaakt voor het vertrouwde sombere plaatje dat we helaas kennen van de afgelopen maanden. Het extreem zachte weer met zo’n 15 graden (zoals in 2014) blijft voorlopig uit. Dubbele temperatuurcijfers zitten er voorlopig nog niet in. Het wordt eerder guur weer deze week met vooral tot en met vrijdag zeer regelmatig buien die soms een winterse lading met zich meebrengen (stofhagel, wat natte sneeuw). De flinke plas maandagse regen wordt gevolgd door perioden met korter durende buien op woensdag, donderdag en vrijdag. In het weekend is het tijdelijk wat droger en iets frisser met wat nachtvorst.
In grote lijnen verandert er niet heel veel in het huidige stromingspatroon. Het lijkt zelfs weer wat zachter te worden tijdens de volgende week. Wellicht gaat het nog wat winteren vanaf begin februari?
Extra aandachtspunt is de wind die vooral donderdag extra kan uithalen met windstoten tot om en nabij de 100 kilometer per uur. Vlak uit zee staat er mogelijk even een zware storm met rukwinden tot 135 kilometer per uur. Slechts korte tijd staat er erg veel wind, maar het risico op schade is daardoor niet veel kleiner.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 3, max. 7, wind w. 4, neerslag 70% en zon 25%
Donderdag min. 4, max. 10, wind zw. 6-7, neerslag 95% en zon 20%
Vrijdag min. 3, max. 6, wind wzw. 4, neerslag 80% en zon 30%
Zaterdag min. 3, max. 6, wind zw. 3, neerslag 30% en zon 20%
Zondag min. 1, max. 7, wind w. 4, neerslag 30% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 17 januari 2018 - 08:36

Gerelateerd

Delen