Bijzonder zachte woensdag

ALMERE - En nog steeds geen winter in zicht voor Almere. Sommige kouvrezenden vinden het prima zo, maar onder andere de landbouw wil wel wat vorst over het bouwland heen. De samenstelling van de grond op de akkers is vooralsnog niet optimaal bij dat voortdurende gebrek aan flinke vorst. Tot begin februari is er geen zicht op een paar nachten met minima rond -10 graden of zo, laat staan -5.

Eerder wordt het even recordzacht op de woensdag als het datumrecord scherper wordt gesteld. In een zeer zachte zuidzuidwestelijke stroming wordt dan van origine subtropenlucht meegenomen. In Almere en omgeving kan het zo’n ruime 13 graden worden woensdagmiddag. Niet met volop zon erbij, maar voornamelijk onder bewolkte omstandigheden waarbij het zelfs wat licht kan (mot)regenen.
Donderdag is het ook regenachtig en iets minder extreem zacht, maar op vrijdag en zaterdag (wellicht ook op de zondag nog) is het overwegend droog en wat frisser. Tijdens de nachten kan het (mits het overtuigend uitklaart) tot wat vorst aan de grond komen met minima tot ongeveer 2 graden boven nul.
Nog steeds is het stromingspatroon (weliswaar met hele korte tussenpozen) aanlandig, dus met een zuidwestelijke -of westelijke component. Veel vochtvelden vanaf de Noordzee, enkele buien, of periodiek overtrekkende regengebieden bepalen het alleszins winterse weerbeeld. Tot begin februari komt daar eigenlijk geen verandering in. Soms trekken de hogedrukgebieden met de spil voornamelijk ten zuiden van ons land, aan het langste eind. Dan overheersen de droge perioden voor een aantal dagen. Vervolgens reikt een oceaanstoring dan weer tot aan onze landsgrenzen die regen bezorgt.
Vorig jaar hadden we nota bene een relatief koud plaatje in huis rond deze tijd en kon er in een deel van ‘t land zelfs worden geschaatst op weliswaar dun natuurijs. Zelfs schaatsen is er nu (nog) niet bij. Voor de eerste week van sprokkelmaand februari zijn er lichte aanwijzingen dat het wat kan afkoelen. Of dit leidt tot een serieuze winterse openbaring is zeer de vraag thans. In 2012 lukte dat formidabel.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 9, max. 13, wind w. 4, neerslag 85% en zon 25%
Donderdag min. 7, max. 9, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 4, max. 9, wind wzw. 4, neerslag 30% en zon 50%
Zaterdag min. 2, max. 7, wind w. 3, neerslag 30% en zon 35%
Zondag min. 5, max. 9, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 30%
Artikel geplaatst op: 22 januari 2018 - 11:53

Gerelateerd

Delen