Enkele winterse buien begin februari

ALMERE – Met februari zeer binnenkort op de kalender kijken we even naar de voorbije lauwe louwmaand. Deze was opmerkelijk zacht en komt uit bij de tien zachtste januarimaanden ooit in Almere.
Gemiddeld werd bijna 6 graden gemeten terwijl normaal zo’n graad of 3 is in onze contreien.
De kans is groot dat de eerste tien dagen van februari gemiddeld, of zelfs iets ‘frisser’ gaan verlopen dan het langjarig gemiddelde. De kans op enkele buien met een winterse lading wordt iets groter.
Dat gaat dan om stofhagel en enkele natte sneeuwvlokken. Echt wit wordt het er niet van op straat.
De afgelopen dagen waren er opvallende verschillen in de modeluitkomsten tussen de weerinstanties.
Aan de ene kant het onvolprezen Amerikaanse weermodel dat steeds mikte op beduidend kouder weer in het tijdpad 5-10 februari en telkens de wat mildere optie van het Europese weercentrum.
Dat het frisser wordt de komende dagen staat buiten kijf. Maar pakt dat Amerikaanse weermodel door met haar koudere, ja zelfs winterse variant? Een hogedrukgebied zou enkele dagen boven Scandinavië moeten gaan bivakkeren met gevolg de introductie van een noordoostelijke stroming vanaf 4 februari. Lichte tot matige vorst in de nachten en overdag niet veel boven nul zou zo’n beetje het te verwachten temperatuurprofiel zijn. Het Europese weermodel daarentegen zou de hoge druk meer richting Ierland projecteren met gevolg een blijvende aanlandige stroming inclusief milde Noordzeelucht. Onzekerheid troef dus vooralsnog in de periode na het volgende weekend wat de temperaturen betreft.
Puur gezien het weersverloop volgens de kalenderklimatologie zou de koudere variant moeten winnen.
Juist in februari is de kans op het doorzetten van een kouder regime wat groter dan dat van een zacht.
Wat wel nagenoeg honderd procent zeker is zijn de flinke neerslagkansen woensdag tot en met het weekend. Vooral op woensdag kan er weer een flinke band regen passeren in Zuidwest-Flevoland.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 4, max. 9, wind zw. 4-5, neerslag 95% en zon 25%
Donderdag min. 3, max. 7, wind w. 4, neerslag 90% en zon 35%
Vrijdag min. 3, max. 8, wind w. 4, neerslag 70% en zon 20%
Zaterdag min. 6, max. 9, wind zw. 4, neerslag 70% en zon 20%
Zondag min. 5, max. 7, wind w. 4, neerslag 75% en zon 25%
Artikel geplaatst op: 31 januari 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen