Koud en meest zonnig winterweer tot na het weekend

ALMERE - In februari 1986 beleefden we de koudste wintermaand uit de recente weerhistorie. Met een gemiddelde temperatuur van bijna drie graden onder nul was het zelfs met afstand de ijzigste (sprokkel)maand in ruim dertig jaar tijd. De laatste maand met een negatief temperatuurgemiddelde was december 2009 in Almere.
De huidige maand zit (koude nachten!) toch ook al onder normaal en wel met zo’n anderhalve graad.
De afgelopen dagen zagen we de meest mooie winterkaarten langskomen en dan met name voor de periode tijdens het komende weekend en daarna. Solide hogedrukgebieden boven het noorden van Europa en lagedrukgebieden richting Zuid-Europa geven een aanhoudende oostelijke stroming de komende dagen.
De nachten blijven ronduit koud met kans op matige vorst en overdag kan het met rugdekking van de (bijna) maartzon een aantal graden boven nul worden. De lucht is droog en laat daardoor inderdaad veel ruimte voor de zon toe. Neerslag wordt niet meer verwacht, dus al met al is het gewoon fraai winters weer.
Indrukwekkend is het bastion diepvrieskou dat wordt opgebouwd boven Noordoost-Europa de komende tijd.
Een flink deel van deze koudebuffer zou moeten gaan uitstromen in zuidwestelijke richting vanaf zondag.
Dit zou dan een verscherping van de sprokkelkou moeten betekenen met dagtemperaturen niet ver meer boven het vriespunt, terwijl enkele nachten tot bijna tien graden vorst zouden kunnen gaan in Flevoland. Enigszins onzeker is nog of de allerkoudste lucht ons in vol ornaat kan bereiken na zaterdag of zondag, maar gezien de intense bel met vrieslucht stroomopwaarts, is die ontwikkeling eigenlijk best realistisch.
Flinke delen van Midden- en Oost-Europa krijgen trouwens te maken met een intense koudegolf die ongetwijfeld problemen gaat geven aldaar.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. -4, max. 6, wind no. 3-4, neerslag 0% en zon 80%
Donderdag min. -3, max. 5, wind ono. 3-4, neerslag 0% en zon 80%
Vrijdag min. -4, max. 4, wind o. 3-4, neerslag 0% en zon 85%
Zaterdag min. -5, max. 5, wind o. 3-4, neerslag 0% en zon 90%
Zondag min. -4, max. 4, wind o. 3-4, neerslag 20% en zon 80%
Artikel geplaatst op: 21 februari 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen