Vrijdag sneeuw gevolgd door flinke dooi

ALMERE - De ongebruikelijke koudegolf voor de tijd van het jaar wordt gevolgd door veel milder weer. In de loop van het komende weekend kan de temperatuur alweer een eind oplopen richting de 10 graden. Wanneer de zachtere lucht ons rond vrijdagmiddag bereikt, valt er eerst neerslag in de vorm van sneeuw. Er kan een aantal centimeters vallen in Zuidwest-Flevoland, maar als snel loopt de temperatuur op tot boven nul.
Voor die tijd is het woensdag en donderdag nog snerpend koud, zeker gezien de tijd van het jaar met maart op de kalender. We beleven de koudste fase in deze tijd van het jaar sinds onder andere 1986 en 1987.
In 1987 waren de eerste twee weken van maart vooral in het noordoosten van het land ijzig koud.
De bijdrage van de kou aan de gemiddelde temperatuur voor februari is aanzienlijk geweest. De maand was al zo’n anderhalve graad te koud voordat de vriesweek startte. Al met al eindigt februari ruim 2 graden te koud in een flink deel van de provincie Flevoland en dat is beslist zeldzaam voor de sprokkelmaand.
Woensdag zal de koudste dag uit de vriesreeks worden met een hoogste temperatuur die het gehele etmaal onder nul blijft. De ijskoude oostenwind geeft een gevoelstemperatuur van -15 graden in Almere.
Donderdag en vrijdag zou de wind iets moeten inbinden, maar blijft het koud. Valt de wind goed weg, dan kan het gedurende de nacht wat kouder worden en op een beschutte plaats kan het dan bijna streng vriezen.
Dus op een veldje achteraf, of aan de rand van een beschut weiland is -8/-9 graden wellicht even haalbaar.
Donderdag en vooral vrijdag zal er meer bewolking zijn, samenhangend met het opkomen van die zachtere lucht vanuit het zuiden. Vrijdag komt er neerslag aan en waarschijnlijk is dat ‘gewoon’ sneeuw. Ook ijsregen of ijzel zijn niet uit te sluiten dan. De temperatuur komt waarschijnlijk al boven nul uit vrijdag(na)middag.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. -8, max. -2, wind o. 4-5, neerslag 0% en zon 90%
Donderdag min. -8, max. 0, wind o. 4-5, neerslag 0% en zon 80%
Vrijdag min. -5, max. 1, wind o. 4, neerslag 75% en zon 50%
Zaterdag min. -1, max. 5, wind ozo. 4, neerslag 60% en zon 40%
Zondag min. 2, max. 7-8, wind z. 4, neerslag 20% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 28 februari 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen