Komend weekend zeer zacht en wisselvallig

ALMERE - De opmerkelijk gevoelskoude - en zeer late vorstperiode voor de tijd van het jaar werd voorbije zondagmiddag nagenoeg geruisloos afgesloten en hoe... Het leek warempel even lente in Almere!
Geen schermutselingen in de vorm van ijzel en sneeuw traden op, zoals dat meestal gaat als de dooi nadert, maar een bijna lentezwoele zondag volgde waarbij de temperatuur razendsnel opliep tot 11 graden.
Op een gegeven moment bedroeg het temperatuurverschil tussen Zuid-Limburg en het met ijsschotsen bedekte Waddengebied zo’n 12 graden. Voor het idee was de gevoelstemperatuur uit de wind in de zon zelfs een slordige 40 graden hoger dan de bizarre minus 20 graden slechts enkele etmalen daarvoor.
De koudste slotfase van februari hadden we sinds 1986. Toen werd de Elfstedentocht gereden op 26 februari, maar was de voorgeschiedenis van de winter veel kouder. Gezien de duur en de felheid van de recente koudegolf was een ‘tocht der tochten’ volkomen irrealistisch geweest.
De komende tijd is het wisselvallig in Zuidwest-Flevoland en regent het periodiek waarbij het vooral in het komende weekend erg zacht kan worden. In een zuidelijke stroming voor een nieuwe depressie uit kan het tot 12 of 13 graden worden in Almere. Wanneer het regent tijdens die zaterdag en zondag (vrij grote kans) komt de zachte lucht ook, maar met wat meer zon erbij op die dagen kan de temperatuur nog verder oplopen naar zo’n 15-16 graden. Al dan niet de regen maakt dus het verschil in temperatuur het weekend.
Ook op middellange termijn blijft het tamelijk wisselvalig en vooralsnog aan de zachte kant.
Niet zelden zie je dat zich rond half maart nog een koude-uitval voordoet vanuit het hoge noorden.
Stevige noordenwinden gepaard gaande met hagel/natte sneeuwbuien volgen dan. Zo’n fase verwacht ik ook dit jaar wel weer een keer voordat het 20-25 maart is.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. -1, max. 9, wind zw. 3-4, neerslag 45% en zon 20%
Donderdag min. 2, max. 8, wind zw. 4, neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 2, max. 10, wind zzw. 4, neerslag 60% en zon 35%
Zaterdag min. 6, max. 13, wind zzo. 4, neerslag 90% en zon 20%
Zondag min. 7, max. 13, wind z. 4, neerslag 70% en zon 45%
Artikel geplaatst op: 07 maart 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen