Kans op zeer koud weekend

ALMERE - Het wordt gevoelig kouder. Na het afgelopen lenteachtige weekend gaat het komend weekend weer vriezen.
Dat maart een typische overgangsmaand is bewijst het temperatuurbeeld van de afgelopen twee weken. Op zaterdagochtend 3 maart vroor het nog bijna 10 graden in het noordoosten van het land. Het afgelopen weekend steeg de temperatuur vooral op zaterdag naar maar liefst 17 graden in Zuid-Nederland. Komende zaterdag zal de vorst waarschijnlijk weer invallen en zou het recordkoud kunnen zijn. Ja, zelfs een ijsdag behoort dan tot de mogelijkheden als opnieuw een portie zeldzaam koude vrieslucht ons vanuit Scandinavië zal hebben bereikt, aldus de weermodeluitkomsten van begin deze week.
Vanaf vrijdag zou de temperatuurdaling moeten aanvangen bij een toenemende oostenwind. Bovendien kan er wat sneeuw vallen in Flevoland tijdens de introductie van de allerkoudste luchtsoort. Waarschijnlijk zal de felste maartkou hooguit twee dagen duren. De laagst gemeten nachttemperatuur zal uit gaan komen op zo’n -7 of -8 graden begin volgende week.
De komende dagen is het trouwens nog aan de zachte kant met temperaturen tot 11-12 graden in Almere. Na de dinsdagse regen is het woensdag en donderdag nagenoeg droog. Pas vrijdag en zaterdag is er dus die neerslagkans mogelijk met sneeuw erbij later. Waarschijnlijk staat er (net als eind februari en begin maart) weer een snerpende oostenwind (4-5 bft.) die het extra gevoelskoud maakt.
Het vervolg van het weer richting het midden van de komende week is enigszins onzeker. Het hoofdweermodel gaat voor de ‘vuile’ variant met koude noordenwinden en enkele sneeuwbuien. Het Amerikaanse weermodel opteert voor een geleidelijk minder koud - maar wel overwegend droog weertype. Feit is wel dat de lente voorlopig even in de ijskast wordt gezet en we andermaal een onvervalste kou-uitval uit Scandinavië tegemoet kunnen zien het komende weekend.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 3, max. 11, wind z. 3-4, neerslag 45% en zon 70%
Donderdag min. 3, max. 11, wind o. 3-4, neerslag 30% en zon 55%
Vrijdag min. 4, max. 7, wind o. 3-4, neerslag 85% en zon 30%
Zaterdag min. -0, max. 1-2, wind ono. 4, neerslag 65% en zon 45%
Zondag min. -3, max. 2-3, wind ono. 4, neerslag 30% en zon 90%
Artikel geplaatst op: 14 maart 2018 - 11:57

Gerelateerd

Delen