Richting het weekend belangrijk zachter

ALMERE – Het wordt gevoelig milder richting het komende weekend met een naar zuid draaiende wind. Daarmee laten we de bijzonder late maartwinter (voorlopig) achter ons. Richting de maandwisseling of begin april zijn er mogelijk nog wel wat kou-impulsen vanuit het hoge noorden, maar daarover straks meer.
Op en top winter was het ’t afgelopen weekend met ook in Almere wat lichte sneeuwval op vrijdag 16 maart.
Vooral in Zeeland was even sprake van een sneeuwjacht en stoof de gevallen sneeuw over de velden. Echt bijzonder koud werd het niet op de thermometers (tegen de -5 graden), maar net als begin maart maakte de snerpende ooster het bijzonder gevoelskoud. Windchillwaarden tot -13 graden werden opgetekend soms.
Voorbije maandag gaf nog een zonovergoten weerbeeld met een knalblauwe lucht. De woensdag geeft meer wolken, maar het blijft nog wel droog in Almere en omgeving. Donderdag volgt evenwel wat neerslag.
Tegelijkertijd komt er ook veel zachtere lucht mee uit een zuidelijke en later zuidwestelijke richting. Dit merken we aan de maximale temperaturen in ’t aanstaande weekend die tot zo’n 11 graden kunnen gaan.
In de periode tussen donderdag en zondag zal het veelal droog blijven in Zuidwest-Flevoland met de zon er regelmatig bij. En enkele bui of een belegen regengebiedje zou nog kunnen overtrekken.
Op middellange termijn blijft het licht wisselvallig met ongeveer normale temperaturen voor eind maart. De focus bij weerlieden ligt al enige tijd op de maandwisseling en begin april. Diverse weermodellen laten voor de periode rond Pasen opnieuw een koude luchtstroom vanuit Scandinavië indalen richting Lage Landen.
In hoeverre die koude noordelijke lucht ons ook gaat bereiken rond de maandwisseling, wordt volgende week veel duidelijker. In ieder geval zijn zwoele, lenteachtige weersontwikkelingen nog niet aan de orde.
Het verkiezingsweer trouwens deze woensdag 21 maart zal prima zijn. Diegene die echt niet van ‘ochtendkou’ houdt, kan beter wat later op de dag gaan stemmen.
Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. -2, max. 7, wind nno. 3-4, neerslag 20% en zon 35%
Donderdag min. 2, max. 7, wind zzw. 3-4, neerslag 90% en zon 20%
Vrijdag min. 4, max. 9, wind zzw. 3-4, neerslag 25% en zon 20%
Zaterdag min. 4, max. 11, wind z. 3-4, neerslag 20% en zon 40%
Zondag min. 3, max. 11, wind z. 3-4, neerslag 20% en zon 70%
Artikel geplaatst op: 21 maart 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen