Aprilleke zoet en de witte zomerhoed

ALMERE - Pasen is voorbij en niet heel uniek was dat deze twee eerste aprildagen killer verliepen dan Kerst. De nachten waren zelfs merkbaar kouder met inderdaad wat vorst richting maandag: normaal in april.

Er zijn legio weergezegden in Nederland en sommige daarvan worden te pas en te onpas door menig weerman - of vrouw geventileerd, alsof een weerbericht niet compleet is zonder af te sluiten met zo’n spreuk. Van al die ‘weerspreuken’ is tachtig procent onzin en de rest bevat zeker wel een kern van waarheid. Misschien is het bekendste Nederlandse weergezegde wel ‘aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed’ in deze rubriek al vaker opgevoerd en uitgelegd (doe dat graag nog eens).
In de volksmond betekent dit dat het in de maand april nog wel eens tot sneeuwval kan komen, althans zo is deze weerspreuk bij iedereen bekend. Laat de werkelijke betekenis ervan nu uitgerekend het tegenovergestelde zijn! Eigenlijk geeft het woordje ‘zoet’ al aan dat het niet om nare, gure en venijnige noordenwinden gaat die sneeuw brengen, maar om een iets comfortabeler sfeer.
Die ‘besneeuwde’ witte hoed in het gezegde is namelijk een chique witte zomerhoed die vroeger -in de negentiende eeuw- werd gedragen door met name dames uit aristocratische kringen. Deze hoed werd uit de kast gehaald als het (eind) april niet zelden prachtig zonnig weer was met ruim 20 graden op de thermometer. Kennelijk is dit weergezegde in de loop van die paar honderd jaar flink verbasterd waardoor de betekenis een totaal andere is geworden. De vraag is thans of die zomerhoed nog van pas komt in de loop van deze aprilmaand? Het antwoord is ja. Na deze tamelijk wisselvallige Aprilfase lijkt het er op dat de temperatuur flink kan gaan oplopen in het tijdpad 7-15 april. Jubelende maxima richting de 20 graden komen dan vrijwel zeker binnen bereik in Almere.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 03 april 2018 - 09:00

Gerelateerd

Delen