Hemelvaartsdag koeler met kans op wat regen

ALMERE – De fraaie meizomer die we ook deze woensdag nog in huis hebben, houdt geen stand de rest van deze week. Met name op Hemelvaartsdag zal het veel koeler zijn en kan het regenachtig worden in Almere.
Tot en met woensdag is het nog zonnig en warm met maxima die tot boven de 25 graden uitkomen.
Al met al beleefden we een grandioze voorzomerse meifase die sterk deed denken aan die uit 1976 en 2000, toen er maar liefst twaalf tot dertien zomerse dagen op rij volgden in een flink deel van Holland.
Vooral de intens blauwe, wolkenloze lucht was opmerkelijk de afgelopen dagen. De zon maakte overuren en scheen tot vijftien uur per dag. Hiermee hadden we zo’n beetje de allerzonnigste eerste meifase ooit!
Een uitzakkende depressie via Engeland gaat het prachtige zomerweer dus nu de das omdoen. Op donderdag (Hemelvaart) resulteert dat in een nogal wisselvallige en flink koelere dag helaas.
Vervolgens komt via de zuidwestkant van een nieuw Engels laag een tijdelijk hogedrukgebied langszij.
Dit zorgt op vrijdag en zaterdag weer voor beter weer met meer zon en maxima rond de normaal voor mei.
Op de zondag keert de wisselvalligheid terug als wederom een lagedrukgebied via Engeland uitzakt naar de Noordzeeregio. Het resultaat is een periode met buiige regen en een ronduit koele dag dan. De dagen daarna verkeren we in een soort barometrisch niemandsland waarbij het best aardig weer kan zijn.
Een enkele bui zal wel kunnen ontstaan, maar grote neerslaghoeveelheden zijn het waarschijnlijk niet. Feit is wel dat deze meimaand niet capabel is om de net genoemde zeer fraaie meimaand uit 2000 te evenaren.
Zou deze regelmatige onderbreking van heel mooie weerpatronen de trend zijn voor de zomer van 2018? Het lijkt er wel weer op. Een zeer fraaie, langdurige mooie en droge (hoog)zomer lijkt zeldzamer te worden.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 12, max. 25, wind z. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Donderdag min. 12, max. 15, wind w. 3-4, neerslag 75% en zon 45%
Vrijdag min. 7, max. 18, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 65%
Zaterdag min. 10, max. 17, wind zzw. 3-4, neerslag 10% en zon 75%
Zondag min. 9, max. 15, wind zw. 3-4, neerslag 85% en zon 35%
Artikel geplaatst op: 09 mei 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen