Pinksterweekend met zon en aangename temperaturen

ALMERE – Het afgelopen weekend gaf nog maxima tot zo’n 25 graden in een deel van het land en die warmte werd daar afgestraft met een reeks zware buien die wateroverlast gaven. In Drenthe viel tot 65 millimeter water. Na opnieuw een warme zomerse start van de week, is het inmiddels gevoelig frisser geworden in Almere.
Doordat een hogedrukgebied zich uitbreidt tot over Engeland is de huidige stroming pal noord geworden.
Met voorlopig nog even een ferme luchtaanvoer over het relatief koude Noordzeewater is het overdag niet veel warmer meer dan 13-14 graden. De stevige noorder maakt het nog extra gevoelskoud. Later in de week neemt de wind wat af en kan er nog een koude nacht volgen met een graad of 6 net buiten de stad.
Daarna komt het hogedrukgebied meer uit boven de Noordzee en het zuiden van Scandinavië. De wind kan dan iets ruimen naar noordoost en dan kan de wat droger wordende lucht ook wat meer opwarmen. Tijdens het weekend zijn maxima haalbaar rond de 20 graden en met de zon er meer bij is het prima pinksterweer.
Het blijft steeds aan de droge kant en neerslag van betekenis wordt eigenlijk niet meer verwacht.
Ook op de middellange termijn blijven de actiefste depressies op de oceaan bivakkeren en blijft ons weerbeeld doorgaans in het teken staan van hogedrukgebieden. Indien deze hogen voldoende positie blijven opbouwen ten noordoosten van Nederland, dus boven Scandinavië en Oost-Europa, profiteren we nog steeds van een aangename stroming uit het oosten of noordoosten met prima middagtemperaturen.
Komt de spil toch weer meer uit richting Engeland, keert het zeer koele (huidige) weerbeeld terug. Een overgang naar zeer kil en uiterst wisselvallig weer, noch een overgang naar zeer warm weer ligt voor de hand. Mogelijk komt die hoogzomerse warmte pas eind mei weer eens om de hoek kijken.

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 11, max. 17, wind n. 4, neerslag 30% en zon 70%
Donderdag min. 8, max. 13, wind nnw. 4, neerslag 10% en zon 55%
Vrijdag min. 9, max. 15, wind nnw. 3-4, neerslag 10% en zon 60%
Zaterdag min. 8, max. 18, wind n. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Zondag min. 9, max. 21, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 85%
Artikel geplaatst op: 16 mei 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen