Zomer 2018 kan nu al bijna niet meer stuk

ALMERE - Tot op heden pakt de voorzomer best goed uit waarbij vooral het flinke aantal uren zon opvalt. Afgelopen aprilmaand leverde al een periode met voortreffelijk zomers weer op en ook mei grossiert in ‘vrolijk’ weer.
De luchtkwaliteit verbetert nog steeds in Nederland en is vergeleken met tien of vijftien jaar terug prima. Deze factor op zichzelf zorgt er al voor dat het aanzienlijk zonniger is geworden de laatste decennia. En als dan ook de heersende stroming nog eens goed is (droge luchtaanvoer uit oost) pakt dat nog beter uit.
Enkele weerkundige visies voor de lange termijn zijn inmiddels de revue gepasseerd en deze ogen goed. De kans op een prima zomer dit jaar lijkt groter dan gemiddeld, dus een drogere en warmere zomerperiode met meer zon dan normaal ligt wat meer voor de hand. In de diverse verwachtingen zou het accent van de hogedrukgebieden wat meer boven het noorden van Europa moeten komen te liggen tijdens de maanden juni, juli en augustus. Een grotere kans op een stroming met een noordoostcomponent is dan het gevolg.
Zomers met zo’n barometrische verdeling waren bijvoorbeeld die van 1982, 1983, 1994 en 1995. Die laatste twee topzomers waren echt groots van kaliber en mochten we weer zo’n soort zomer krijgen, is het vrijwel zeker dat die dan warmer kan uitpakken dan ruim 20 jaar terug vanwege het ‘nieuwe’ klimaat. Het halen van de 35 graden of meer gaat tegenwoordig erg makkelijk. Veel makkelijker dan in de jaren tachtig - en negentig van de vorige eeuw. De tropische 30 graden van toen is/was bijna gelijkwaardig aan de 35 graden van nu. De grote vraag is wanneer we de 40 graden eens gaan halen in dit land? Die kans is nog uitermate klein mijns inziens. Dan moeten werkelijk alle omstandigheden optimaal zijn. De 38-39 graden is nog steeds de uiterste grens voor ons land.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Artikel geplaatst op: 22 mei 2018 - 10:00

Gerelateerd

Delen