Weer enkele zomerse dagen erbij

ALMERE – De voorzomer kon niet op: zowel in april als mei 2018 was er een temperatuuroverschot van maar liefst 3 graden. De kans dat ook juni zo’n 3 graden te warm wordt in Almere dit jaar lijkt me vrijwel uitgesloten.
De weerkaarten op de middellange termijn ogen niet uitgesproken warm en stabiel voor Nederland.
Soms zie je na een heel warm voorseizoen de zogenaamde Europese moesson verschijnen in juni. Als een reactie op het steeds warmer geworden continent, treedt dan een aanmerkelijk koelere luchtaanvoer in vanuit het westen. Vanaf de oceaanzijde komen dan uiteraard ook wisselvallige momenten onze kant op.
Zo’n vaart loopt het niet voorlopig want het wordt alleen maar warmer deze week met de zomer aan zet.
We zien een nogal kalme drukverdeling op de weerkaarten zonder duidelijk aanwijsbare hoge- en lagedrukgebieden en de ervaring leert dat de instabiliteit van de atmosfeer dan relatief snel toeneemt.
Na een vooral zonnige woensdag lijkt er op donderdag meer bewolking te zijn met kans op enkele buien.
Onweer en veel water op korte tijd zijn dan net als de vorige week weer de ingrediënten. De maxima zullen richting het weekend dan ook iets minder hoog uit gaan komen. Feit is nu al dat ook de eerste decade van juni, dus de periode 1 tot en met 10 juni, te warm de boeken in zal gaan in Zuidwest-Flevoland.
Thans rest de vraag of we al dan niet zullen gaan overschakelen op die genoemde Europese moesson?
De langetermijnvisie van het Europese weermodel is niet bepaald rooskleurig over de fase tussen pakweg 10 en 20 juni. De kans op een zonalisering (meer westenwinden) lijkt toe te nemen en inherent is het relatief koele en wisselvalliger weerbeeld. Het gebeurt eigenlijk zelden dat een hele junimaand grandioos en stabiel weer opleverde. Juni 2000 was bijvoorbeeld een zeldzaam fraaie en droge zomermaand. De huidige (nieuwe klimaat) warmteoprispingen gaan bijna altijd snel gepaard met buien die regelmatig veel water geven. Vroeger was dat beslist minder het geval.
Meer info op www.weerprimeur.nl
Woensdag min. 11, max. 26, wind no. 3, neerslag 15% en zon 95%
Donderdag min. 15, max. 27, wind nno. 3-4, neerslag 20% en zon 90%
Vrijdag min. 16, max. 23, wind n. 3-4, neerslag 55% en zon 70%
Zaterdag min. 14, max. 22, wind n. 3-4, neerslag 20% en zon 70%
Zondag min.13, max. 21, wind nnw. 2-3, neerslag 30% en zon 60%
Artikel geplaatst op: 06 juni 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen